Най-големият независим търговец на суров петрол - Витол груп -

...
Най-големият независим търговец на суров петрол - Витол груп -
Коментари Харесай

Над 80 долара за барел петрол прогнозира Витол

Най-големият самостоятелен търговец на недопечен нефт - " Витол груп " - чака световното търсене на черно злато да скочи с спомагателни половин милиона барела дневно тази зима, тъй като дефицитът на природен газ принуждава потребителите да търсят други типове гориво. 

Нефтените котировки могат да надвишават 80 щ. $ за барел, декларирал в изявление за организация " Блумбърг " от Лондон на 23 септември основният изпълнителен шеф на " Витол " - Ръсел Харди. Което, съгласно него, ще принуди производителите от ОПЕК+ да пуснат нови количества гориво на пазара. 

Високите упования на Харди са сходни с предвижданията на " Голдмън Сакс груп ", че по-високи цени на суровия нефт са неизбежни, изключително в случай че зимните месеци са по-студени от естествените за сезона. Търговците правят оценка и евентуалното въздействие на " пресъхналия " газов пазар върху необятния енергиен комплекс през идната зима. 

Газовите запаси на Европа ще доближат към 78% от естествените нива през октомври - знак за под напрежение пазар през по-студените месеци когато търсенето става по-интензивно, показва Харди. И добавя, че той и сътрудниците му от сектора са разтревожени от изчезналите количества ресурси тъкмо когато те са най-необходими.

Оскъдните газови запаси съответстват със мощното световно търсене, изключително от държави като Пакистан, Бангладеш, Индия и Китай желаят да употребяват по-чисти горива в тръбопроводите и енергийните си системи, акцентира Харди.

Това значи, че природният газ ще остане скъп и ще принуди купувачите да се насочат към различни горива като полутечен нефт и нафта за енергийни потребности или за промишлеността. Например, газът се търгува за към 1200 щ. $ за звук, до момента в който втечнената му петролна опция е към 750 $ за звук, твърди Харди. 

Потреблението на недопечен нефт към момента е с близо 4 млн. тона дневно по нивата ог 2019-а, главно поради по-ниската консумация на самолетно гориво - разлика, която ще се стеснява бързо. Харди чака търсенето да се върне на равнищата от 2019-а доникъде на 2022-а, а пиково търсене щу има към 2030-а. 

Коалицията ОПЕК+ реализира " микро-управление " на петролните пазари и ще употребява плануваното нарастване на добива, с цел да държи цените под надзор, счита Харди.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР