Най-големият независим руски сайт вече е поставен извън закона в

...
Най-големият независим руски сайт вече е поставен извън закона в
Коментари Харесай

Обявиха руския сайт Медуза за нежелана организация

Най-големият самостоятелен съветски уебсайт към този момент е подложен отвън закона в Русия. С претекста, че " заплашва конституционния ред и националната сигурност на Руската федерация " " Медуза " беше разгласен за " нежелана организация ".

Споделянето на публикация от " Медуза " към този момент предстои на наказване в Русия. Санкции може да има и даже, в случай че текстът е остарял и публикуван в обществените мрежи преди години.

" Единствено безвредно за съветските жители и хората, които живеят в Русия, е да четат " Медуза ". За прекопирване на връзка, за цитиране на " Медуза ", за взаимоотношение със уеб страницата или за оказване на помощ, наказването може да бъде 6 години затвор ", съобщи Галина Тимченко, изпълнителен шеф на " Медуза ".

Създаден през 2014 година в Латвия през годините " Медуза " се трансформира в един от най-четените и представени съветски уеб сайтове.

През 2021 година съветските управляващи оповестиха медията за " задграничен сътрудник ". През 2022 година уеб сайтът беше блокиран от Федералната работа за контрол на медиите. А в този момент към досието на " Медуза " в Русия се прибавя и " нежелана организация ".

" Не бяхме сюрпризирани. Изненадани бяхме, че това се случи толкоз късно, тъй като го чакахме още от първата минута на войната ", добави Галина Тимченко, изпълнителен шеф на " Медуза ".

Журналистите от " Медуза " ще продължат да работят от Латвия. Най-голямото терзание пред редакцията остава - сигурността на читателите и сътрудниците, които живеят най-вече в Русия.

" Това е нещо като " партизанска публицистика ". Но не сме първата проверяваща медия ", сподели още Галина Тимченко.

От началото на войната " Медуза " е шестата съветска медия оповестена за " нежелана организация ". Да бъде избрана като такава призоваваха доста съветски политици. Сред най-яростните съперници на " Медуза " е и основателят на частната военна формация " Вагнер ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР