Най-големият активен вулкан в Европа - Етна се плъзга на

...
Най-големият активен вулкан в Европа - Етна се плъзга на
Коментари Харесай

Срутване на вулкана Етна може да предизвика цунами в Йонийско море

Най-големият деен вулкан в Европа - Етна се плъзга на изток в морето и учени се притесняват, че може да провокира пагубно цунами, заяви " Грийк рипортър ".

Учените са загрижени, че бавните придвижвания, които са били измерени на югоизточния рид на Етна, могат да се усилят и да доведат до частичното му сриване във водата.

Подобно събитие би изложило на риск Сицилия и Йонийско море, защото парчета биха навлезли във водата, което евентуално би предизвикало опустошителни талази.

Изследователи оповестиха, че всичко, което могат да създадат към този момент, е да „ държат под око “ дейния вулкан, защото няма метод да се каже дали това ускоряване на придвижванията на Етна ще пристигна след години или епохи.

През февруари 2022 година вулканът Етна изхвърли солиден висок дванадесет километра дирек от вулканична пепел в небето над италианския остров Сицилия.

" Можете да мислите за постепенно свлачище сега - 4 см за 15 месеца, тъй че се движи доста постепенно, само че има заплаха да се форсира и да образува свлачище, което се движи доста бързо към морето ", счита доктор Морелия Урлауб.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР