Навярно няма знакова личност по света в десетилетията от последните

...
Навярно няма знакова личност по света в десетилетията от последните
Коментари Харесай

100 години, 6 месеца и 2 дни: Хенри Кисинджър напусна света, който създаде


Навярно няма знакова персона по света в десетилетията от последните два века, която да не се е срещала с Кисинджър - от Уилсън до Тачър и Блеър, от д`Естен до Саркози, от Пеле и Лейди Даяна до Опра Уинфри. 

Хенри Алфред Кисинджър, роден като Хайнц Алфред Кисингер, е от германско-еврейски генезис. Роден е на 27 май 1923 г във Фюрт, Бавария, който по това време част от Ваймарската република, в религиозно еврейско семейство. Фамилията Кисингер произлиза от името на немския град Бад-Кисинген.

Снимки от забележителния живот на Кисинджър ВИЖТЕ ТУК > >

През 1938 година, когато е на 15 години, фамилията на бъдещия международен топдипломат бяга от нацистките преследвания, като за малко емигрира в Лондон, Англия, преди да дойде същата година в Ню Йорк.

18 февруари 1985 година - Хенри Кисинджър в компанията на водача на Консервативната партия на Англия Маргарет Тачър по време на среща в Лондон.
Снимка: Central Press/Hulton Archive/Getty Images

Кисинджър получава американско поданство през 1943 година Служи в армията от 1943 година до 1946 година, като взе участие в сражения и разследващи акции по време на интервенцията в Ардените. Участва и в денацификацията в следвоенна Германия.

Завършва Харвардския лицей на Харвардския университет през 1950 година като бакалавър по филантропични науки със summa cum laude ( " с най-висока хвалба " ). 

През 1952 и 1954 година Кисинджър получава надлежно степените магистър по филантропични науки и PhD (доктор по философия) там. От 1954 година до 1969 година е учител в същия университет.

От 1952 година до 1969 година е шеф на проведения от него и поддържан от Централно разузнавателно управление на САЩ Международен харвардски семинар, чиято цел е да сплотява млади водачи от целия свят за битка срещу комунизма в изискванията на Студената война.

15 септември 1972 година - Една от емблематичните фотоси на Хенри Кисинджър, Заснета е на летище Хийтроу в Лондон.
Снимка: Evening Standard/Hulton Archive/Getty Images

През 1955 година е консултант в Оперативния координационен комитет, зависещ на Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати, основан от Айзенхауер през 1953 г и закрит от Кенеди през 1961 година

През 1955-1956 година Кисинджър е шеф по проучванията в региона на нуклеарните оръжия и външната политика в Съвета по интернационалните връзки в Ню Йорк. Резултат от тази му активност е книгата " Ядреното оръжие и външната политика " (1957 г), която го прави знаменит.

През 1956-1958 година работи във фондацията на братята Рокфелер като шеф на Проекта за специфични проучвания.

През 1958 година в Харвард се основава Център за интернационалните връзки, на който Хенри Кисинджър е заместител шеф до 1960 година Центърът приготвя експерти, които извършват комплицирани сложни политически и дипломатически задачи.

Работи за редица държавни организации, измежду които Съвета за национална сигурност (1961-1962) и Държавния департамент (1965-1968).

В края на 1968 година новоизбраният президент Ричард Никсън го номинира за собствен консултант по националната сигурност.

Кисинджър се заклева като държавен секретар на Съединени американски щати на 22 септември 1973 година Продължава да заема и длъжността консултант по националната сигурност през целия мандат на Никсън.

10 юли 1972 година - Хенри Кисинджър и президентът Ричард Никсън беседват с Марион Уейн, прочут още като Джон Уейн - уестърн звездата на американското кино
Снимка: Getty Images

При Джералд Форд остава на поста държавен секретар.

В интервала 1969-1977 година Кисинджър играе основна роля във външната политика на Съединени американски щати. В този интервал той е в центъра на договарянията на Съединени американски щати със Съюз на съветските социалистически републики, КНР, Япония, Израел, Египет, Северен Виетнам и други страни. Именно Хенри Кисинджър инициира политиката на разведряване, която способства за намаляване на напрежението в американско-съветските връзки.

С Михаил Горбачов
Снимка: Charles Eshelman/Getty Images

Организира и доближаването сред Съединени американски щати и Китай, като е значим фактор в договарянията с китайския министър председател Чжоу Енлай в 1971 година Те приключват с образуването на нов антисъветски американо-китайски блок.

През 1973 година Кисинджър получава Нобеловата премия за мир за ролята си в подписването на Парижкото спокойно съглашение, което би трябвало да постави края на войната във Виетнам.

Януари, 1973 година - Американският държавен секретар Уилям Роджърс подписва мирния контракт за Виетнам в Париж. Присъстват още Нгуен Дуй Трин, министър на външните работи на Северен Виетнам, министърът на външните работи на Южен Виетнам Тран Ван Лам, Хенри Кисинджър (който наследява на поста държавен секретар точно Уилям Роджърс) и виетнамският политик Ле Дък Тхо (псевдоним на Фан Дин Кхай).
Снимка: Keystone/Getty Images

В края на 2001 година оглавява Комисията по следствие на терористичните актове от 11 септември 2001 година за две седмици и половина.

След като напуща държавното управление, той основава Kissinger Associates - интернационална геополитическа консултантска компания.

В края на 2001 г в течение на две и половина седмици оглавява Комисията по следствие на терористичните актове от 11 септември 2001 година

На 25 септември 2007 г дружно с няколко други някогашни държавни секретари подписва писмо до Конгреса да не се приема резолюция за геноцида над арменците.

Автор е на над дузина книги за история на дипломацията и интернационалните връзки.

3 септември 2014 година - Четирима основни секретари - Хилъри Клинтън, Мадлин Олбрайт, Хенри Кисинджър и Джон Кери, вършат церемониална първа копка за построяването на Центъра на дипломацията в постройката Хари С. Труман на Държавния департамент във Вашингтон. Изграждането на музея и учебен център цели да " показва методите, по които дипломацията има значение в този момент и е имала значение през цялата американска история ".
Снимка: Chip Somodevilla/Getty Images

Като персона от сходен мащаб, мненията за гуруто на американската дипломация и ролята му бяха и са спорни . Към края на дните си Кисинджър попадна в " черните описи " на украинския уебсайт " Миротворец ". Но това не го спря да показва свободно мнението и прогнозите си, даже и на пръв взор неуместни. Едни от последните измежду тях гласяха: " Моята съществена позиция беше да не се отваря НАТО за Украйна, а дебатът за [разширяването на] НАТО беше съществена неточност, защото сложи под въпрос усещанията за Русия радикално. Много руснаци, в това число и демократични руснаци като Солженицин, който беше огромен съперник на руската система, считат, че Украйна е необикновен случай. Никога не съм срещал руснак на управителна позиция, който да не има вяра в това. [НАТО] взе парче от доминираната от Русия Европа и не го остави там, а го тласна към непрекъснато военно пригаждане със взаимни проекти с други страни. [НАТО] го преследваше идеологически, тъй като в изказванията, оповестени по-късно, казвахме, че всяка страна, която дава отговор на нашата вътрешна конструкция, може да се причисли към алианса. Всяка страна в Кавказ или Централна Азия. Това трансформира сигурността в проблем. Не споделям, че това оправдава съветските дейности, които се пробваха да върнат на Украйна статута на спътник, или употребяваните средства. Преди рецесията написах публикация, че Украйна би трябвало да бъде мост, а не аванпост ", съобщи през май тази година Хенри Кисинджър, откакто бе взет на мушка за изявленията си по тематиката Русия-Украйна.

И още думи, които не се одобриха еднопосочно от всеобщата аудитория: " Възстановяването на връзката на Русия с Европа [е важно]. Ако Русия не е в Централна Азия като настояща велика мощ, тя ще стане отворена за революция от сирийски тип; всички тези многочислени спорове, които в този момент са частично сдържани, тъй като са неуместни за Русия, тогава ще бъдат отворени до известна степен за Турция, Иран, сигурно за Китай, като Индия ще бъде доста амбивалентна във връзка с всичко това.

Теоретично може да се каже, че в случай че Русия и Китай разделят развиващия се свят между тях, това ще им даде още по-голямо въздействие. А доколкото и двете страни считат, че Съединени американски щати ги заплашват, и търсят благоприятни условия да изолират Китай, както може би считат, че сме постъпили с Русия, те ще бъдат по-съгласувани.

Но те не са естествени съдружници. В съветската и китайската история не може да се открие нито един водач, който да се е застъпвал за това политиката му да се основава на съюзи посред им, при всички разтърсвания, които и двете страни са претърпели. Разбира се, през огромна част от историята Китай е бил прекомерно слаб за сходна роля. "

17 март 2015 година - Хенри Кисинджър се среща с китайския водач Си Цзинпин в Голямата зала на народа в Пекин.
Снимка: Feng Li - Pool/Getty Images

" ", добави забавен колорит в портрета на риския президент Хенри Кисинджър.

В последните си дни, в които не спираше да обикаля света, да се среща с водачите му и да изнася лекции, той не спести своите рецензии и във връзка с европийската, и в частност немската,: " Беше сериозна неточност да се позволен толкоз доста хора с изцяло друга просвета, вяра и концепции, тъй като това основава група за напън вътре във всяка страна, която прави това ", съобщи 100-годишният някогашен американски посланик в изявление за немската телевизия " Велт ".

Роденият в Германия Кисинджър, който бяга от нацистите със фамилията си през 1938 година и става проектант на американската външна политика по време на Виетнамската война, сподели, че това е " мъчително ", в отговор на въпрос за това, че е видял араби в Берлин да честват след нападението над Израел.

" Откритият акт на експанзия " на " Хамас " би трябвало да бъде посрещнат с " някакво наказване ", съобщи Кисинджър, като в същото време предизвести за опцията за рискова ескалация в района .

" Има заплаха близкоизточният спор да ескалира и да притегли други арабски страни под натиска на публичното им мнение ", предизвести Кисинджър, като уточни поуките от войната от Йом Кипур през 1973 година, по време на която арабска коалиция, водена от Египет и Сирия, атакува Израел.

Също по този начин е " допустимо " Израел да предприеме дейности против Иран, в случай че счита, че Техеран има пръст в осъществяването на нападението, добави някогашният върховен посланик.

Хенри Кисинджър беседва с израелския водач Ицхак Рабин във Вашингтон. В ролята си на американски държавен секретар Кисинджър оказа помощ за договарянето на мирни съглашения сред Израел, Египет и Сирия през 70-те години на предишния век.
Снимка: Owen Franken/Getty Images

В по-общ проект Кисинджър съобщи, че продължаващата експанзия на Русия в Украйна, съчетана с нападението на " Хамас " против Израел, съставлява " фундаментална офанзива против интернационалната система ".

През май " гуруто на дипломацията " цитира Кант, който споделя, че мирът ще настъпи или посредством човешкото съгласие, или посредством някаква злополука. " Задължение на сегашните водачи е да го реализиран. Това е невиждано предизвикателство и огромна опция. Ние сме при започване на това предизвикателство, само че сега не отговаряме на условията му ", споделя в умозаключение американският политик.

Хенри Кисинджър не доживя мирните дни на света, в чиято политическа и обществена архитуктура участваше дълги десетилетия. Дано самият той почива в мир...

Снимка: Getty Images/Guliver Photos
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР