Насладете се на вкусно парче тарт със сладолед или крем

...
Насладете се на вкусно парче тарт със сладолед или крем
Коментари Харесай

Ванилово-ябълков тарт с кафяво масло

Насладете се на вкусно парче тарт със сладолед или крем фреш!

Необходими Продукти

ТЕСТО


● брашно - 1 ¼ чаши (155 г)
● захар - 1 супена лъжица
● сол - ½ чаена лъжичка
● студено масло - ½ чаша (110 г), нарязано на дребни кубчета
● вода - ¼ чаша ледена (60 мл)

за повърхността


● универсално брашно
● несолено масло - 2 с.л. (кипящо до орехов мирис и златист цвят, охладено)
● ябълки - 3 - 4 средни/големи (сладки, тръпчиви)
● лимонен сок - 2 с.л. свеж
● захар - 2 ч.л.
● сол - щипка

Начин на подготвяне

Форма за тарт с диаметър 22 см с преносимо дъно, със или без нагънати ръбове.

Този тарт без украси се пече при много висока температура и може да се похвали с надълбоко запечена хрупкава коричка. Ябълките на дъното на тарта са изолирани от директна топлота, тъй че се запарват и омекват в доста гальовен пласт. Тези от горната страна поддържат формата си, което значи, че ще получите композиция от текстури във всяка хапка.

Подготовка по два метода - типичен и с комбайн.

Тестото с робот: Комбинирайте брашното, захарта и солта в кухненски робот. Пулсирайте няколко пъти, с цел да смесите. Добавете маслото и разбъркайте няколко пъти, с цел да разбиете маслото на части с размер на камъче. При работещ кухненски робот напръскайте с ледена вода. При натискане сред пръстите тестото би трябвало да се слепи (ако тестото не залепва, прибавете още вода по 1 супена лъжица наведнъж).

Стъпка 1

Смесваме захар, сол и 1 чаша + 2 супени лъжици брашно в огромна купа и с пръсти ги смесвате. Добавете масло и разбъркайте, с цел да покриете със сухите съставки и претривате маслото с пръсти.

Стъпка 2

Изсипете сместа върху леко набрашнена повърхнина. С помощта на точилка изравнете частите масло на дълги тънки листове. Това може да отнеме няколко разточвания, в случай че е належащо, и използвайте стъргалка или железна шпатула за частите масло, които желаят да залепнат по повърхността.

Стъпка 3

След като сте смесили цялата примес с маслото, съберете я и върнете в купата. Добавете 3 с.л. ледена вода. С помощта на вилица разбъркайте водата, до момента в който я поеме тестото. Тестото може да се разпадне на по-малки части, до момента в който вършиме това, което е добре.

Стъпка 4

Обърнете тестото назад върху повърхността и го съберете леко в правоъгълна форма с късия край към вас. Разточете тестото, до момента в който се сплеска. Тъй като тестото ще бъде влажно, този път повече от него може да залепне за плота. Изстържете от плота, когато това се случи, и леко поръсете повърхността и тестото с брашно, в случай че е належащо.

Стъпка 5

Като употребявате шпатула, с цел да ви помогне, изнесете горната трета от тестото нагоре и над междинната част, по-късно изнесете долната трета нагоре и също над средата (като прегъване на писмо). Тестото ще бъде брашнесто и ронливо, а вие просто желаете да го съберете на топка.

Стъпка 6

Завъртете тестото на 90° и повторете разточването и сгъването, като събирате свободните елементи в центъра, с цел да ги включите. Сега тестото би трябвало да е малко по-лесно за работа, само че към момента ще бъде доста изсъхнало и ронливо по краищата. Завъртете тестото на 90° и повторете разточването и сгъването за трети път. Тестото към този момент би трябвало да е съвсем събрано и ще наподобява безпрепятствено, матово и кремообразно съвсем на всички места, макар че краищата може да са към момента сухи и ронливи. Ако е належащо, повторете още едно разточване и прегъване. Оформете тестото в диск, увийте в стреч домакинско фолио и охладете най-малко 30 минути.

Стъпка 7

Тестото може да се направи 2 дни напред. Съхранявайте на охладено или замразено място до 3 месеца. Размразете за една нощ в ледник преди приложимост.

Стъпка 8

Загрейте фурната до 400 градуса. Да, ще печете на най-силнтаа степен на фурната! Разточете тестото върху леко набрашнена повърхнина в кръг с дебелина към 2 см. Разточете, като почистите непотребното брашно от долната страна, в случай че е належащо, по-късно го разгънете в тава за тарт, повдигнете тестото, по-късно натиснете леко в тавата и се уверете, че тестото има добър контакт по долната повърхнина. С пръсти притиснете тестото към стените на тавата, оставяйки остатъка да виси. Разточете тестото по горните ръбове на тавата, с цел да отрежете непотребното тесто (поръсете остатъците от тестото със захар и изпечете в дребни деформирани бисквитки, в случай че желаете). Охладете кората, до момента в който стане подготвена за приложимост.

Стъпка 9

Разтопете маслото в дребна тенджера на междинен огън, до момента в който кипне, след което би трябвало да покафенее - 3–5 минути. Оставете кафявото масло настрани.

Стъпка 10

Почистете ябълките от сърцевината и ги нарежете напречно на колелца или лунички (не ги белете, в случай че не настоявате).

Прехвърлете в приблизително огромна купа. Добавете лимонен сок, захар и сол и разбъркайте. Подредете ябълките в охладената кора в концентрични кръгове, без да вършиме огромна могила в центъра. Намажете ябълките с кафявото масло. Поставете тарта върху тава за печене и печете, до момента в който коричката стане наситено златисто-кафява и ябълките на повърхността омекнат и стартират да поемат малко цвят по краищата, 55–65 минути. Оставете тарта да се охлади върху лист за печене.

Ванилово-ябълковият тарт с кафяво масло е подготвен.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР