Насилието от картелите е не е нещо ново за Мексико.

...
Насилието от картелите е не е нещо ново за Мексико.
Коментари Харесай

Преди президентските избори: Мексико отчита ръст на насилието срещу кандидати и граждани

Насилието от картелите е не е нещо ново за Мексико. Кръвопролитията в латиноамериканската страна се усилиха в навечерието на изборите на 2 юни, като април е най-смъртоносният месец тази година, сочат държавни данни. Но претендентите не са единствените, които са изложени на риск. Въпреки разпускането на Федералната полиция и замяната ѝ с Националната армия убийствата през април доближиха съвсем същия исторически връх, както при първото встъпване в служба на президента Лопес Обрадор през 2018 година
Не знам за какво моето държавно управление, моят президент, не излезе с по-тежка ръка против тези картели. Чувствам се отчаян. Очаквах повече.
Анахи, гражданка на Хуитлак

Картелите разшириха контрола си в огромна част от страната и натрупаха пари - освен от опиати, само че и от легални промишлености и контрабанда на мигранти. Те също по този начин се борят с по-усъвършенствани принадлежности като дронове, които хвърлят бомби, и самоделни взривни устройства. Само през последните седмици локалните медии оповестиха, че трима души са били убити на автомагистралата, а други трима са били убити пред ресторант в прилежаща община. В град Хуитлак някои предприятия бяха затворени, а малко на брой се осмеляват да излязат по улиците. Училищата анулираха образователните занятия „ до второ разпореждане “ по молба на уплашени родители.
Когато телефонът ми звънне, се опасявам, че ще е от учебното заведение и ще кажат, че нещо се е случило с децата ми.
Анахи, гражданка на Хуитлак

Подобни прояви на принуждение са постоянно срещани в навечерието на избори. По данни на специалисти, тази година в страната са убити минимум 125 претенденти, а още повече са били заплашвани, нападани и отвличани.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР