Нашумялата в началото на коронавирус кризата платформа за видеоконферентни разговори

...
Нашумялата в началото на коронавирус кризата платформа за видеоконферентни разговори
Коментари Харесай

Zoom разработва нови услуги, въвежда виртуален рецепционист

Нашумялата при започване на ковид рецесията платформа за видеоконферентни диалози Zoom продължава да създава нови услуги, с цел да се приготви за времето, когато хората ще стартират да се връщат в офисите, съобщи Си Ен Би Си.

Последният артикул на Zoom е виртуален рецепционист. „ Kiosk Mode ” дава опция за посетителите да приказват с рецепционист, без той действително да е там. При влизането си в лобито на офис постройка потребителят задейства екран, който е оборудван с камера и микрофон и по този начин се свързва през Zoom с рецепционист, който може да ръководи системите за достъп в постройката. По този метод няколко компании или няколко офис здания може да употребяват един рецепционист.  

Компанията беше една от първите, която генерира необикновен растеж на своята пазарна капитализация. Цената на акцията й се увеличи от 100 $ към края на февруари 2020 година до 560 $ (5,6 пъти) в средата на октомври. През есента обаче, когато стана ясно, че имунизациите на огромните производители на медикаменти ще бъдат налични по-скоро от предстоящото, ползата към продуктите на компанията стартира внезапно да се намалява, дружно с цената на акциите й. В края на 2020 година тя доближи 335 $, което е спад от 40% по отношение на пика й. Въпреки това компанията разполага с пазарна оценка от 114 милиарда $ сега и непрекъснато създава нови артикули, с които се пробва да остане настояща на пазара на служебните връзки.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР