НАСА оповести, че вчерашната извънбордова дейност е приключила благополучно. Астронавтката

...
НАСА оповести, че вчерашната извънбордова дейност е приключила благополучно. Астронавтката
Коментари Харесай

Астронавтите на НАСА Ник Хейг и Ан МакКлейн успешно подмениха батерии на МКС по време на вчерашната им извънбордова дейност

НАСА оповести, че вчерашната извънбордова активност е завършила наред. Астронавтката на НАСА Ан МакКлейн и нейният сътрудник Ник Хейг прекараха в открития космос общо шест часа и тридесет и девет минути. Те сполучливо подмениха старите никел-водородни акумулатори с нови и по-мощни литиево-йонни акумулатори. 

На 29-ти март Ан МакКлейн и нейната колежка Кристина Кук ще излязат в открития космос, с цел да подменят още акумулатори. Това ще е историческо достижение – първата “космическа разходка ” единствено от дами! Но за жалост през днешния ден, 35 години след полета на Светлана Савицкая, космосът продължава да бъде главно мъжка специалност. Вчера МакКлейн се трансформира едвам в 13-тата жена в историята на космонавтиката, “разходила ” се в открития космос. 

Освен това всички жени-астронавти са летяли не по-далече от околоземна орбита. Няма нито една жена, пътувала оттатък рамките на ниската орбита, както няма и жена, стъпила на Луната. Да се надяваме, че през идващите години това ще се промени! 

Напомням на читателите, че предишния месец американката Бет Моузес се трансформира в първата жена, достигнала до космоса с комерсиален галактически транспортен съд –  кораба “Юнити ” на американската компания Върджин Галактик. 

На фотографията: астронавтът на НАСА Ник Хейг (горе) и Ан МакКлейн по време на вчерашната им “космическа разходка ”. Photo credit: NASA

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР