Накратко за брашното Брашното е една от най-старите и най-широко използвани

...
Накратко за брашното
Брашното е една от най-старите и най-широко използвани
Коментари Харесай

Видовете брашно и тяхната характеристика

Накратко за брашното

Брашното е една от най-старите и най-широко употребявани храни в света. От антични времена хората са отглеждали разнообразни зърнени култури и са ги смилали на прахуляк, който е служил за основа на голям брой хлебни и тестени произведения. С развиването на технологиите и науката брашното се е трансформирало и диверсифицирало, като са се появили нови типове, направени от разнообразни първични материали и с разнообразни характерности.

Хранителната промишленост създава храни, които доставят наслаждение и засищат глада ни, вкусовите ни рецептори и даже страстите ни. Примерите за това са доста – от хрупкавата препечена филийка, намазана с масло, до парчето торта с пухкави блатове и гальовен ванилов крем. Използването на вярното брашно за рецептата е също толкоз значимо, колкото и другите съставки, които избирате за най-вкусната версия на крайното ядене.

Разбирането на науката за това по какъв начин работи печенето минава през познанията за другите типове брашно, което употребявате. Това значително въздейства върху крайния артикул и може да ви помогне да постигнете оптимални резултати.

В тази публикация ще ви представим някои от най-популярните (и не толкова) типове брашно и тяхната характерност.

Бяло брашно

Бялото брашно е най-често срещаният и най-използваният тип. То се прави от пшеница, която се обезкласява, т.е. се отстраняват зърнената обвивка и зародишът, където се съдържат множеството фибри, витамини и минерали. Така се получава тънко и ярко брашно, което има високо наличие на глутен - белтъчина, която дава разтегливост и размер на тестото. Бялото брашно е уместно за подготвяне на всевъзможни типове самун, питки, кифли, кексове, бисквити и други сладкиши. Недостатъкът му е, че е с ниска хранителна стойност и може да покачва равнището на кръвната захар и холестерола.

Пълнозърнесто брашно

 Видовете брашно и тяхната характерност Снимка: Yordanka Kovacheva

Пълнозърнестото брашно е по-здравословна опция на бялото брашно. То се прави от пшеница, която не се обезкласява, а се смила цяла, дружно с обвивката и зародиша. Така се резервират всички потребни съставки на зърното като фибри, желязо, магнезий, витамин В6. Пълнозърнестото брашно има по-тъмен цвят и по-силен усет от бялото брашно. То е уместно за подготвяне на самун, палачинки, мъфини и други произведения, които не изискват доста лекост и пухкавост. Предимството му е, че е с по-висока хранителна стойност и може да усъвършенства храносмилането и кръвообращението.

Бадемово брашно

Бадемовото брашно е един от най-модерните и потребни типове. Прави се от смлени бадеми, които могат да бъдат бланширани или не. Бадемовото брашно е богато на здравословни мастни киселини, протеини, фибри, калций, магнезий, витамин Е. То е уместно за хора с нетърпимост към глутен или с диабет, защото има ниско наличие на въглехидрати и гликемичен показател. Бадемовото брашно има лек ядков усет и може да се употребява за подготвяне на торти, бисквити, макарони, самун. Недостатъкът му е, че е с по-висока цена и не може да размени изцяло бялото брашно, а единствено част от него.

Кокосово брашно

Кокосовото брашно е доста известно в последните години. То се прави от изсушената и смляна вътрешност на кокосовия орех. Богато е на фибри, желязо, мед и лауринова киселина, която има антибактериално и антивирусно деяние. Подходящо е за хора с алергия към ядки и глутен, защото не съдържа нито едно от тях. Кокосовото брашно има богат ядков усет, с лека кокосова нотка. То може да се употребява за подготвяне на кексове, мъфини, палачинки, самун. Недостатъкът му е, че е с по-висока цена и има характерна текстура, която изисква повече течност и яйца при замесването.

Брашно от киноа

Брашното от киноа е едно от най-полезните и хранителни типове брашно. Приготвя се от смляна киноа, която е псевдожитно растение, богато на протеини, фибри, желязо, магнезий, фосфор. Брашното от киноа е уместно за хора с нетърпимост към глутен или с вегетарианско или веганско хранене, защото не съдържа скотски артикули. Има орехов усет и може да се употребява за подготвяне на самун, палачинки, пица, кексове. Недостатъкът му е, че е с по-висока цена и не може да размени изцяло бялото брашно.

Царевично брашно

 Видовете брашно и тяхната характерност

Царевичното брашно е създадено от тънко смлени царевични зърна. Обикновено се употребява при печене, пържене и втвърдяване на сосове. Царевичното брашно има жълт цвят и лек царевичен усет. То е без глутен и е богато на фибри, протеини, желязо и витамин В6.

Шипково брашно

Шипковото брашно е тип брашно, създадено от изсушени и смлени шипки. То е натурален и органически източник на витамин С, антиоксиданти, биофлавоноиди и пектин. Шипковото брашно има сладостен и лют усет и червеникав цвят. Може да се употребява за прибавяне на усет и хранителни субстанции към сладкиши, бисквити, самун и смутита.

Ябълково брашно

Ябълковото брашно е направено от сушени и смлени ябълки, нормално с включена кора и вътрешност. Това е нисковъглехидратна и безглутенова опция на пшеничното брашно, с високо наличие на фибри, пектин и естествени захари. Ябълковото брашно има плодов и леко кисел усет и светлокафяв цвят. Може да се употребява за подготвяне на мъфини, палачинки, пайове и сосове.

Лешниково брашно

Лешниковото брашно е създадено от печени и смлени лешници. То е уместно за кето и безглутенови диети, сходно на бадемовото. Лешниковото брашно се отличава с високо наличие на здравословни мазнини, протеини и витамин Е. Има ядков усет и тъмнокафяв цвят. Може да се употребява за подготвяне на браунита, бисквити, торти и самун.

 Видовете брашно и тяхната характерност Снимка: silviarita/ pixabay.com

Брашна от инсекти

По света към този момент се употребяват някои типове брашна, които са създадени с много истински първични материали. Брашното от инсекти е публично прието за супер храна от 2018 година и е включено в листата на ядливите храни в Европа. Произвежда се от изсушени и смлени инсекти, като червеи, скакалци и бръмбари. Това е нов и резистентен източник на протеини, мазнини, фибри, минерали и витамини. Брашното от инсекти има орехов или землист усет и е кафяво или сиво цвят. Може да се употребява за обогатяване на печива, тестени произведения, закуски и питиета.

Ето и някои по-любопитни негови вариации:

- Брашно от щурци: Щурецът е насекомо със страхотни хранителни свойства и доста малко мазнини и е съвършен за нискокалорична диета. Брашното от щурци е богато на калций, витамин B12 и желязо и предизвиква растежа на костите. Обикновено се употребява за подготвяне на протеинови блокчета, макар че доста готвачи го прибавят при приготвянето на самун, фокача, прясна паста и обичайни торти;

- Брашно от копринена буба: Копринената буба е необятно публикувана, изключително в Китай, където производството й надвишава 500 хиляди тона на година. Получените боклуци от текстилното произвеждане се употребяват за хранителни цели: оставят се да изсъхнат и по-късно се смилат тънко. Така полученото брашно е богато на фибри, има високо наличие на протеин и нормално се употребява при приготвянето на хлебни произведения като самун, пица и фокача;

- Брашно от скорпион: Получава се посредством сушене и мелене на черен скорпион, който принадлежи към фамилията на ядливите инсекти. Това е 100% естествен артикул, богат на витамини и минерални соли. С леко хрупкава и твърда консистенция усетът му припомня на морски скариди и е съвършен за подготвяне на съществени ястия;

- Брашно от ларва на восъчен молец: Обикновено наричани още восъчни червеи, ларвите на восъчния молец се срещат в природата в кошерите. Вкусът им доста припомня на лешници и скариди. Произведеното от тях брашно нормално се употребява за подготвяне на сладки закуски;

- Брашно от брашнени червеи: Наричан още брашнен молец, брашненият червей е един от най-известните паразити, заразяващи храната. Полученото от него брашно е богато на хранителни субстанции и ненаситени мазнини, както и на голям брой витамини. Вкусът му е доста мек, сходен на печени лешници и кедрови ядки. Брашното от брашнени червеи може да се употребява както в сладки, по този начин и в солени ястия. Добавят се към 10% от елементарното брашно.

Съществуват още: брашно от нахут, грахово брашно, картофено брашно, а брашно на процедура може да се добие от всяка ядка или семе. Особено известно е и оризовото брашно, на което нееднократно сме обръщали внимание в нашите публикации. По-малко известни са мескитовото брашно или пък брашно от гроздови семки, брашно от спелта и теф. Тапиоката също е тип южноамериканско брашно.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР