Надявам се да се гордеете с родителите си, така както

...
Надявам се да се гордеете с родителите си, така както
Коментари Харесай

Андрей Слабаков: Баща ми се бореше за свободата и ни възпитаваше да говорим това, което искаме

" Надявам се да се гордеете с родителите си, по този начин както и аз се гордея с моя. Искам да запомните Петър Слабаков, че е бил заслужен българин. Възпитавал ни е да приказваме това, което желаеме. Убеден съм, че в случай че всички говорехме това, което мислим, светът щеше да е по-добро място. Губейки свободата си, губиш достолепие ти ", това показа режисьорът, артист и евродепутат от Вътрешна македонска революционна организация Андрей Слабаков по време на откриването на фотоизложба, отдадена на татко му Петър Слабаков в градинката " Кристал ".

С нея се означават 100 години от рождението на актьора, роден на 23 април 1923 година Фотографиите напомнят някои от най-известните кино и театрални функции на един от най-харизматичните и запаметяващи се български артисти.



Петър Слабаков е взел участие в стотици игрални и телевизионни продукции на България, Германия, Италия, Съюз на съветските социалистически републики, Чехословакия, Полша и Югославия, както и в десетки театрални постановки.

Петър Слабаков е артистът с най-вече основни функции в историята на българското кино. 



Андрей Слабаков дружно с тъста си писателя Чавдар Шинов

Изложбата е подредена на емблематично място - градинката " Кристал ", където Петър Слабаков бе обичай от националната милиция през 1989 г. На 26 октомври 1989 година там се събират екоактивисти. Слабаков е единственият, отведен от Министерство на вътрешните работи.



Мартина Вачкова снима фотографии на татко си Григор Вачков и на Петър Слабаков, които дружно вземат участие в редица филми

" Свободата е вътрешно чувство. Баща ми се бореше за свободата. Ние се гордеем с родината си и нека го помните дълги години! Заповядайте в градина „ Кристал “, където можете да видите изложбата по случай „ 100 години от рождението на Петър Слабаков “, сподели още Андрей Слабаков.



Андрей Слабаков и Марта Вачкова

На откриването участваха и другият наследник на Петър Слабаков - художникът Красимир Слабаков, брачната половинка на Андрей Слабаков - актрисата Ернестина Шинова, нейният татко писателят Чавдар Шинов, актьорите Марта Вачкова и Владимир Пенев. Бащата на Марта - Григор Вачков взе участие в доста филми дружно с Петър Слабаков и двамата са близки другари.

Сред почелите откриването на изложбата бяха и режисьорът Коста Биков и Ирина Канушева от Националния кино център.



Братята Андрей и Красимир Слабакови на изложбата, отдадена на татко им

Изключително богатата филмография на Петър Слабаков включва заглавия като “Пленено ято ”, “Цар и военачалник ”, “Вечни времена ”, “Шибил ”, “На всеки километър ”, “След края на света ”, “Опасен сексапил ”, “Константин Философ ”, “681 - Величието на хана ”, “Тютюн ”, “Понеделник заран ”, “Привързаният балон ”, “Самодивско хоро ”, “Зарево над Драва ”, “Мъртви души ” и други



Владимир Пенев също почете изложбата

Петър Слабаков има забавен живот отвън киното и сцената. Той е измежду учредителите е на Комитета за отбрана на Русе (март 1988) и на Клуба за публичност и народна власт, на Независимото съдружие “Екогласност ” (1989) и на Съюз на демократичните сили (декември 1989).



Съосновател е на Независимо съдружие “Екогласност ” и негов ръководител (ноември 1989 - март 1990). Председател е на партията Политически клуб “Екогласност ” от 1992 до юни 1995 година, когато напуща като ръководител и като член. Избран е за почетен ръководител на партията на Шестата изключителна отчетно-изборна конференция в Хасково на 11 февруари 2006 година



Чавдар Шинов дружно с щерка си Ернестина, която е актриса и брачна половинка на Андрей Слабаков

Депутат в VII велико национално заседание от Русенски многомандатен изборен регион (1990 - 1991) (от листата на СДС) и в ПК “Екогласност ” XXXVII национално заседание (1995 - 1997) (от листата на БСП).

Слабаков умира на 86 години на 17 май 2009 година в село Бериево. Погребан е в Централните софийски гробища, а функциите му не престават да живеят и до през днешния ден.



Изложбата “100-години от рождението на Петър Слабаков ” ще бъде показана и в Каварна, Пловдив, Бургас и Варна. Успоредно с нея, филмотечно кино “Одеон ” и Българска национална телевизия, със съдействието на Националната филмотека и Националния кино център, ще показват Панорама на филмите на Петър Слабаков.



Изложбата в Галерия навън в градина " Кристал " може да бъде прегледана до 16 април.



















Снимки: Агнес Методиева

 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР