Надя Тончева завърши на седмо място на европейското индивидуално първенство

...
Надя Тончева завърши на седмо място на европейското индивидуално първенство
Коментари Харесай

Надя Тончева завърши на седмо място на европейското първенство по шахмат за жени

Надя Тончева приключи на седмо място на европейското самостоятелно състезание по типичен шахмат за дами на о-в Родос в Гърция.

В последния десети кръг на шампионата българката, която е единствено на 18 години и със стартов №65, победи с черните фигури Ханим Баладжайева от Азербайджан и събра актив от 7,5 точки. С него тя раздели второ - девето място, като спомагателните индикатори я оставиха отвън зоната на медалите.

Успехът над Баладжайева, който пристигна след 53 хода игра, бе трети следващ за Тончева и пети в последните шест кръга на шампионата. Българката е и единствената шахматиска със стартов номер отвън първите 45, която приключва в топ 10.

Чудесно показване на европейското състезание записа и Белослава Кръстева, която се подреди на 14-о място. Националката завърши със 7 точки след победа над французойката Наташа Бенмесба с белите фигури.

Гергана Пейчева, която също бе в позиция да нападна място в топ 15, позволи загуба в последния кръг. Възпитаничката на Тексаския университет в Далас отстъпи с черните фигури на лидерката в схемата на шампионата Юлия Осмак от Украйна. С шест точки Пейчева остана на 48-мо място.

Виктория Радева финишира шампионата с 5,5 точки с реми в последния кръг с англичанката Катаржина Тома, до момента в който Петя Караиванова остана с 4 точки след проваляне от Дана Кочави от Израел. В класирането Радева и Караиванова са надлежно 69-а и 131-ва.

Бившата международна шампионка Антоанета Стефанова се отхвърли от шампионата след осмия кръг, като до тогава имаше скромните за опциите си 3,5 точки.

Европейска шампионка стана Улвия Фаталийева от Азербайджан с 8,5 точки. Със сребърен орден се окичи украинката Наталия Букса със 7,5 точки, а със същия актив грузинката Лела Джавахишвили взе бронза.



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,

Гледайте НА ЖИВО спорт гратис на:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР