Надежда Дерменджиева е изпълнителен директор на Български фонд за жените

...
Надежда Дерменджиева е изпълнителен директор на Български фонд за жените
Коментари Харесай

Н. Дерменджиева: Колкото по-зле живеят жените, толкова повече страда обществото

Надежда Дерменджиева е изпълнителен шеф на Български фонд за дамите - единствената българска фондация, която поддържа деятели, колективи и локални цивилен организации, работещи в поддръжка правата на дамите и девойките. Целта на организацията е да бъдат премахнати всички форми на дискриминация и принуждение за реализиране на действителна равнопоставеност на половете във всички сфери на живота. Като магистър по “История на дамите и половете “ и “Творческо писане “ към Софийския университет с над 10-годишен опит в гражданския бранш, Дерменджиева е приет специалист в сферите на равнопоставеността на половете и правата на дамите. В свободното си време пътува и написа - създател е на книгата „ Без анестезия “, както и на голям брой публикации за правата на дамите.

- Г-жо Дерменджиева, светът стана очевидец на приемането на закон, забраняващ абортите в някои щати в Съединени американски щати. Нужно ли е да подсещаме, че сме 21-и век, след от дълго време настъпилата половата гражданска война и взрива на цели генерации, живели с хапчето „ антибебе “ от средата на 20-и век? Как отекват тези вести в България?

- Това, което се случи в Съединени американски щати е, че Върховният Съд лиши фундаменталното и конституционно обезпечено право на дамите да имат достъп до услуги, свързани с техните сексуално-репродуктивни потребности. Накратко, правото на избор на дамите да вземат решение за личните си тела към този момент не е обезпечено на най-високо равнище. Което единствено по себе си, вероятно ще докара до приемане на закони за възбрана на абортите в някои консервативни щати.

Слава Богу, България е извънредно прогресивна в това отношение. При нас този въпрос е завършен преди 60-70 години. Тепърва имаме да работим за благоденствието на младите девойки, бъдещите и сегашни майки, фамилиите и всички български гражданки – посредством въвеждане на здравно и полово обучение. Фокусът трябва да бъде превенция; гарантиране на сигурността на дамите в дома им; битка с институционалното принуждение над бременните и раждащи дами. Изследване на Български фонд за дамите от 2019 година сподели, че 76% от българите упорстват за здравно и полово обучение и ние надълбоко имаме вяра, че страната ни е подготвена за него. Именно по тази причина, поддържаме и работим дружно с партньорски организации за създаване на Национална стратегия за фамилно обмисляне.

Ние публикувахме оферти за съответни промени, които да подобрят средата, в която гласовете и изборите на дамите да са чути и уважавани от цялото общество, в която животът, здравето и достолепието им са обезпечени, и в която всички фамилии без изключения са подкрепени в процесите по фамилно обмисляне и всички деца са щастливи, мечтани и обичани.

- Как Ви се коства: възбраната на абортите ще докара ли до престъпното им извършване или ще понижи нежеланите бременности?

- Забраната на правото да прекъснеш бременността си в предпазена среда ще докара единствено и само до задълбочаване на обществените неравенства, както и до по-висока смъртност на дамите. Забраната на абортите е лишена от всякаква логичност женомразка процедура. Вместо да се подобри средата и да се обезпечат практики в обществото за обичани деца, които да пораснат като пълноценни жители, се търси самоцелно „ да се раждат повече бебета “, само че се основават всички условия за повишение на смъртността – и на дамите, и на плода.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР