Над два пъти са се повишили цените на имотите в

...
Над два пъти са се повишили цените на имотите в
Коментари Харесай

Чудо край Рудозем. Цените на имотите полудяха

Над два пъти са се повишили цените на парцелите в региона на Рудозем в последните години, откакто се ускори работата по отварянето на дълго чакания граничен пропускателен пункт Рудозем-Ксанти.

-->
" Сега квадратен метър земя край пътя за новия граничен пункт се предлага за 80-100 лева, до момента в който преди няколко години беше надалеч по-евтина. Има интерес към парцели, макар забавянето на отварянето на пътя през Граничен контролно-пропусквателен пункт Рудозем от гръцка страна ", разяснява кметът на община Рудозем Румен Пехливанов, представен от " Марица ".

Според локалния брокер Никола Киряков цените на парцелите в региона са скочили по време на пандемията, през 2020 година, откакто се разчува за ударното строителство на пункта на границата.

„ Цените се повишиха, в този момент няма повече накъде да се качват. Ножицата на цените при къщите в региона варира от 40 000 до 100 000 лева, до момента в който на други места в планината могат да се намерят и за по 20 000 лева Най-много се търсят от чужденци и хора от страната напълно каменни къщи в села високо в планината, само че това не е поради граничния пункт, а поради природата “, сподели Киряков.

По време на пандемията доста се засилил ползата към наемане на вили от работещи хоум офис и онлайн, което при някои от тях минало в търсене на непрекъснат дом в планината.

В Рудозем се надяват да развият туризма освен с отварянето на пункта, само че и тъй като към този момент имат сертифицирана минерална вода и добър балнеосанаториум за рехабилитация. Опитваме се да преборим институциите и да развием и други типове туризъм, като риболовния, защото през града минават три реки, а рибарите са платежоспособни и трайни клиенти, отбелязва Киряков. 

Граничен контролно-пропусквателен пункт Рудозем е един от трите пункта, контрактувани сред България и Гърция в спогодбата, подписана през 1996 година, и единственият към момента неосъществен. Самият пункт беше построен дружно с метода към него и изцяло приключен от българска страна през 2021 година Там към този момент може да се реализира граничен надзор. От края на м.г. е подготвен и 7 км метод към пункта по второкласния път Средногорци-Рудозем.

Преди броени дни завърши и подаването на предложения по избора на реализатор на още 2,4 км от пътя Средногорци-Рудозем и обходния път на Рудозем, който е съществена пътна връзка с регионалния център Смолян. С осъществяването на плана директният трафик ще се изведе отвън града и ще се улесни пътуването към бъдещия граничен контролнопропускателен пункт. Индикативната стойност на поръчката е 8 329 000 лева без Данък добавена стойност, показват от Агенция „ Пътна инфраструктура “.

Цялостното създаване от гръцка страна на новия довеждащ път до граничния пункт се чака да приключи не по-рано от края на 2023 година.

От гръцка страна към момента работят по строителството на 8-километровия сектор сред Димарио и границата по контракт за стойност 50 млн. евро. Изпълнител е компанията „ Актор “, която стартира да работи по обекта в средата на 2018 година Срокът за привършване на контракта беше 24 месеца. Предстои работа и по правата сред селата Меливия и Димарио. Тя е с дължина близо 11 км и бюджет от 39,4 млн. евро, чийто реализатор още веднъж е „ Актор “.

„ Готов е изцяло един тунел, шест километра от пътя са изцяло подготвени, градежът на втори тунел е в доста напреднал етап, направени са мостове и виадукти, 4 км са в развой на създаване, работи се по трасето сега “, сподели кметът на Рудозем.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР