Начинът, по който животните възприемат заобикалящия ги свят, все още

...
Начинът, по който животните възприемат заобикалящия ги свят, все още
Коментари Харесай

Няма да повярвате какво умеят козите

Начинът, по който животните възприемат заобикалящия ги свят, към момента е мистерия за нас в доста връзки.

Това важи даже за интелигентни и обществени животни като козите, чиято харизма е въодушевила цялостен поджанр в YouTube: десетки видеоклипове, които демонстрират занимателни и сладки моменти с кози и са събрали милиони гледания. Убежища като Goats of Anarchy, които се грижат за подценени кози, имат стотици хиляди мощно ангажирани почитатели в Instagram.

Може да е изкушаващо да се антропоморфизират тези изразителни и общителни животни. Но в реалност към момента знаем доста малко за това какво и как мислят и усещат животните. Малко по малко обаче прозорецът ни към познанието на животните може би се отваря.

Проучване, оповестено в Frontiers in Zoology на 10 юли 2019 година, удостоверява, че козите могат да разграничават щастието или недоволството на други кози, като слушат гласовете им . С други думи, те могат да схванат по какъв начин се усещат едни други . Това изобретение има евентуални последствия за метода, по който се третират домашните козите - без значение дали се отглеждат за месо, мляко или друго.

Research shows goats can perceive each other's emotions from their voices.
-As quoted in National Geographic

" It is ordered in Islam that an animal should not be sacrificed in presence of another "

Let's abide by our teachings.
— Voice of Balochistan (@VofBalochistan)
На най-елементарно равнище, споделя Луиджи Бачиадона, водещ създател на проучването, това демонстрира, че " те са наясно със средата, в която живеят " . Те се причисляват към редиците на конете, приматите, овцете и други като животни, способни да възприемат страстите на своите родственици.

Изследователите, взели участие в изследването, преди този момент са стигнали до заключението, че козите могат да показват страсти посредством гласовете си. След това по-голям екип взема решение да изследва дали козите могат да ги откриват у другите.

" Ако в действителност не учим резултата на страстите върху другите, пропущаме значим обществен аспект ", споделя Луиджи Бачиадона, помощник по докторантура в Лондонския университет " Куин Мери " и водещ създател на проучването.

Групата е работила с 24 кози в убежището за кози Buttercups в Кент, Англия, което избавя изоставени и измъчвани кози в и към югоизточната част на страната.

Тест за слушане

Изследователите записват виковете, които обособените кози издават, когато показват благополучие - когато се доближават с храна, и когато показват леко отчаяние - когато са изолирани от стадото за пет минути или когато гледат по какъв начин другите кози се хранят, без да могат да доближат храната.

След това те възпроизвеждат вокализациите на разнообразни кози, снабдени със сърдечни монитори. Установили са, че козите стават по-внимателни, когато страстите във вокализациите се трансформират, което демонстрира, че те могат да открият разликата. Слушането на щастливи вокали корелирало с по-голяма разновидност във времето сред сърдечните удари - знак за позитивно благоденствие при бозайниците.

Изследователите не са подлагали " разочарованите " кози на изключително мъчителни сюжети, тъй че звуците, които те са издавали, надалеч не са били мъчителни крясъци, споделя Бачиадона. За човешкото ухо те звучат съвсем идентично с щастливите звуци. Въпреки това козите са били по-внимателни към отрицателните звуци, в сравнение с към позитивните.

Това е разумно, споделя Бачиадона. " Трябва да сте по-бдителни при [потенциална] заплаха, в сравнение с в случай че сте на празненство и се храните с другари ", счита той.

Кристина Хорбек, доцент в катедрата по животновъдни науки в Калифорнийския университет в Дейвис, въобще не е сюрпризирана от резултатите.

" Това просто има постепенен смисъл " , споделя тя и изтъква, че за всички животни, в това число и за хората, е потребно да могат да разчитат на сигнали от други хора, " които оповестяват, че в околната среда има нещо " - без значение дали е положително или неприятно - " което може да повлияе на оцеляването им ".

Какво значи това за козите

Ключът, споделя Бачиадона, е по-късно да се опитаме да определим дали страстите са заразни по някакъв метод. Например, когато една коза разпознае, че друга коза е в неволя, дали първата коза също ще стартира да изпитва стрес?

Ако отговорът е позитивен, той се чуди какво биха могли да създадат хората, които се грижат за кози и ги отглеждат, с тази информация.

" Ако третираме едно животно в неприятни условия, това може да има последици... които [потенциално] могат да се разпространят в група животни. От нас зависи дали желаеме да използваме това по позитивен или негативен метод ", казва той.

Бачиадона се надява, че проучването оказва помощ да се подчертае в допълнение сложността на козите и може да бъде конструктивен детайл за по-нататъшни проучвания на метода, по който те поддържат връзка, и на взаимоотношенията, които имат между тях.

" Не е извънредно да виждаме едни и същи кози да се мотаят дружно до края на живота си " , споделя той.

Емпатията и животните

Съществува и въпросът за емпатията - способността освен да усещаме, само че и да разбираме страстите на другите. Извършени са цели изследвания за това какъв брой мъчно е да се оцени емпатията при животните. Някои проучвания демонстрират, че доста животни, в това число плъхове, пилета и кучета, най-малко наподобява, че демонстрират признаци на емпатия. Други проучвания обаче слагат под въпрос дали тези животни изпитват емпатия, както ние.

Лиан Лорисела, създател на " Кози на анархията ", леговище за кози със специфични потребности в Ню Джърси, не би се изненадала ни минимум, в случай че по-нататъшни проучвания потвърдят, че козите могат да усещат страстите на другите. Тя има безчет истории за комплицираните взаимоотношения, които избавените от нея кози са открили между тях.

" Те се хранят една от друга. Свързаните двойки или групи се хранят дружно, играят дружно и лежат на слънце дружно. Когато едно от нашите бебета близнаци загуби сестра си близначка, друга наша коза легна до нея, гушна я и я утеши " , споделя тя.

" Способностите на козите от време на време се подценяват ", споделя Бачиадона.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР