На заседание в днешния ден Светият Синод трябва да определи

...
На заседание в днешния ден Светият Синод трябва да определи
Коментари Харесай

Синодът решава кой ще поеме временно БПЦ

На съвещание в днешния ден Светият Синод би трябвало да дефинира кой ще поеме краткотрайното управление на Православната ни черква, след кончината на патриарх Неофит. Според устава, Светият Синод се управлява от старшия по митрополитско служение член.

Изборът на нов патриарх става най-късно до четири месеца след гибелта на предходния.

На това изключително съвещание на Светия синод се чака да бъде избрана датата за поклонението и погребението на Негово Светейшество.

Според Устава на Църквата, „ когато патриаршеският трон овдовее, Светият синод краткотрайно се управлява от старшия по митрополитско служение член на понижения му състав и управлява делата на Българската православна черква – Българска патриаршия до избирането на наместник което се прави в седемдневен период от овдовяването на патриаршеския трон “.

Наместникът подхваща нужните стъпки за избирането на нов български патриарх, а Синодът определя датата за привикване на Патриаршеския изборен църковен събор и разпорежда с окръжно писмо на епархийските митрополити да свикат във всяка епархия в избран неделен ден епархийските гласоподаватели.

„ Избираемият за български патриарх и Софийски митрополит би трябвало да има следните качества: да е на служение епархийски митрополит на Българската православна църква; да е не по-млад от 50 години; да е управлявал епархия, като митрополит най-малко пет години; да се отличава с верни мисли върху православната религия и с тъкмо съблюдаване на църковния ред “, се споделя в Устава на Българската православна черква.

Българският патриарх и Софийски митрополит се избира от Патриаршески изборен църковен събор, който се състои от: архиереите – митрополити и епископи; по петима представители на всяка епархия – трима клирици и двама миряни, а от Софийската епархия 10 представители – шестима клирици и четирима миряни; по един представител на ставропигиалните манастири, определен от съответния манастирски събор; по двама от всяка епархия представители на епархийските манастири – един духовник и една монахиня, избрани от съответния епархийски митрополит; по един представител на междинните духовни учебни заведения, избрани от управленията им.

Припочнаме ви, че известието за кончината на патриарх Неофит беше оповестена в среднощ от Мелнишкия свещеник Герасим, основен секретар на Светия Синод.

„ Призоваваме православните християни да насочат своята откровена молитва, ведно със Светата православна черква, към Всемилостия Бог, да упокои душата на нашия безценен патриарх в Божието царство, във вселението на праведните. И го настани измежду определените отдясно – където с небесните войнства да възпява във вечността с прелестен глас Бога. Вечна, блажена да бъде паметта на светейшия наш отец Неофит –Патриарх Български и митрополит Софийски. Царство му небесно! Бог да го елементарни! “, съобщи свещеник Герасим.

Неофит е умрял от полиорганна непълнота във ВМА, откакто Негово светейшество постъпи там в края на ноември 2023 година.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР