На Велики четвъртък в Банско по традиция боядисаха яйца и

...
На Велики четвъртък в Банско по традиция боядисаха яйца и
Коментари Харесай

Банскалии разкриват как се приготвя най-вкусното агнешко

На Велики четвъртък в Банско по традиция боядисаха яйца и омесиха ритуален самун. Във Веляновата къща пристигнаха десетки деца, с цел да се допрян до обичаите в приготвянето на великденската софра.

За боядисването на яйцата се употребяват единствено естествени средства. Обредният самун за Великден се украсява с разнообразни знаци, а всеки от тях има несъмнено значение.

От рано сутринта в Банско се подготвят обичайните за района гозби. Една от тях е наложителното агнешко чеверме.

„ Трябва да имате хубаво българско агне. Това е наложително “, изяснява един от най-хубавите майстори в района Николай Георгиев.

„ Агнето би трябвало да е добре вързано на кола. Пече се на муден огън. Ще му отнеме към 6 часа. Овкусява се с масло и сол. Зашива се, с цел да се овкуси и да се задуши. Ако не е зашито, чевермето няма да стане “, добави той.

А в дома на баба Милка агнето се пече в пещ. Агнето се поставя заран рано, откакто се е загряла. Нужни са към 4 часа, с цел да се опече. Агнето се изважда на обяд.

„ Къщата е на 130 години. Тя е завещание от моите родители. Ние я реставрираме, поддържаме, само че остава достоверна за Банско. Само от дърво, камък, като е вмъкнато и кованото желязо “, уточни баба Милка.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР