На сватба ще да е...Необходими Продукти● мая - 25 г●

...
На сватба ще да е...Необходими Продукти● мая - 25 г●
Коментари Харесай

Питка с лебеди

На женитба ще да е...

Необходими Продукти

● квас - 25 г
● вода - 400 г
● кисело мляко - 3 - 4 с.л.
● олио - 3 с.л.
● сол - 1 с.л.
● захар - 1 с.л.
● яйца - 2 бр.
● сирене - 100 г
● сусам
● маково семе
● брашно - 900 г

Начин на подготвяне

Активира се маята, като се натрошава в 100 мл вода със захарта. Оставя се да шупне и замесваме тесто с останалите артикули, като двата жълтъка се отделят за намазване от горната страна. Оставя се да втаса и разделяме тестото на три елементи - огромна, междинна и малко топче за центъра.

Голямото топче се разточва на кръгла кора и нарязваме на 6 триъгълника. Правят се три разреза върху всеки триъгълник и от необятната част се навива на кифли. Нареждат се в тава върху хартия за печене.

Средното тесто разточваме на правоъгълник, намазва се с олио и поръсваме натрошено сирене. Навива се на руло и нарязваме на 6 равни елементи. Всяка част се реже на две диагонално и получените листа се подреждат първо сред кифлите от вътрешната страна, след това от външната страна с разреза нагоре.

Малкото топче се слага в средата. Жълтъците се разрушават с малко олио, намазваме с четка питката и поръсваме семена. Замесва се тесто за украса от 1 к. ч. вода, сол и брашно. Разточва се кора и се изрязват две кръгчета.

Прегъваме на две през средата, а с нож се прави прорез от горната страна и се оформя главата на лебеда. С ножица се нарязва опашката. От два фитила тесто оформяме халкички и изрязваме две сърца.

Печем питката в загрята фурна 170 градуса 40 минути, като 10 минути преди този момент се залепва украсата от сърца и халки с малко жълтък или вода, а лебедите се пекат настрана, забодени с клечки за зъби. Когато е подготвена питката се маже с масло и оставяме на скара да се охлади.

Последно се забождат лебедите и питката е подготвена. Рецептата е на Соня Данова.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР