На снимките по-долу е прочутият моден илюстратор Ерте - на

...
На снимките по-долу е прочутият моден илюстратор Ерте - на
Коментари Харесай

Ерте - великият илюстратор на модни списания

На фотосите по-долу е фамозният фешън илюстратор Ерте - на възраст 18 и 96 години.Точно по този начин, той освен доживял до напреднала възраст, само че и работел до самия си край, като на 96 години рисувал декори и костюми за Бродуей, доказвайки на процедура, че обичаната работа е гаранция за дълъг и благополучен живот.Ерте е роден в Петербург с името Роман Тиртов в дворянско семейство през 1892 година. На 20-години той отпътува да учи изобразяване в Париж и не се връща в Русия в никакъв случай към този момент. Няколко години по-късно, към този момент като прочут илюстратор, той съумява да прибере в Париж и родителите си. Баща му, някогашен адмирал, имал малко шансове да оцелее при руската власт.

От самото си идване в Париж до гибелта си Ерте си останал известен и обичан илюстратор и основател на театрални костюми и декори. Кариерата му почнала при най-големия дизайнер на Париж – Пол Пуаре, по-късно се прибавило съдействието му с балета на Дягилев. Именно Ерте създавал костюмите на великата Анна Павлова.

Първата си корица за Harper’s Bazaar Ерте основал през 1915 година и по-късно 20 години рисувал илюстрации за това издание, а също и за доста други фешън издания като «La Gazette du Bon Ton», «Cosmopolitan», «Dilineator», «Sketch» и «Vogue». Ако рисунките му са разпознаваеми и до през днешния ден, то е тъй като той пръв въвел стила арт нуво в илюстрациите си и по-късно бил всеобщо заимствуван.

Ерте работел с голям триумф за киното, за оперите в Ню Йорк, Чикаго, Париж. Сред клиентките му били Мата Хари и Жозефин Бекер. През 60-те години, когато на огромния екран се появили филми като „ Великият Гетсби “ и „ Кабаре “, Ерте отново станал съвременен. Той бил към този момент над 70-годишен, само че изглеждал доста по-млад и не спирал да работи – за Фоли Бержер да вземем за пример. Музеят Метрополитан провел галерия в негова чест, картините му били на всички места – върху чинии, кърпи и тишърти, от Берлин до Токио.

Този надарен и неотклонен художник умрял на 98-годишна възраст. По подигравка на ориста това станало когато решил да почине малко и отпътувал на курорт. Работата му помогнала да живее съвсем век, тя в действителност го направила вечен.

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР