На редовно заседание КПКОНПИ прие решения за изпращане на сигнал

...
На редовно заседание КПКОНПИ прие решения за изпращане на сигнал
Коментари Харесай

Установиха конфликт на интереси за кмета на Златарица и общински съветник от Благоевград

На постоянно съвещание КПКОНПИ одобри решения за изпращане на сигнал по подготвеност на президента на България, както и решения за открит спор на ползи за кмета на Община Златарица и общински консултант от Благоевград, оповестиха от антикорупционната комисия.

На 18 август е формирано произвеждане за инспекция за възможна несъответственост при назначението на Соня Момчилова-Йовева за член на Съвет за електронни медии. Производството е почнало по сигнал от ръководителя на Съвет за електронни медии, съгласно който към датата на издаване на Указ на президента на Република България за назначението й, госпожа Момчилова е била едноличен притежател на капитала на комерсиално сдружение, а това опонира на наредбите на Закона за радиото и малкия екран (чл. 26 и член 27).

В хода на инспекцията на КПКОНПИ е открито, че към датата на издаване на президентския декрет (27 юли 2021 г.), а и след това- до 5 август, Соня Момчилова е едноличен притежател на капитала на „ План Це “ ЕООД.

деня на издаването на указа тя е взела решение за приемане на съучастник във компанията, а на 30 юли му е трансферирала с контракт за покупко-продажба всички свои дружествени дялове и той е вписан в Търговския указател като притежател на капитала на сдружението на 5 август.

Същия ден госпожа Момчилова подписва заявления по реда на Закона за радиото и малкия екран, с които удостоверява, че дава отговор на нормативните условия и тя или член на фамилията й нямат частен интерес по смисъла на ЗПКОНПИ. Макар при подаването на декларациите несъвместимостта да е отстранена, към датата на заемане на длъжността тя е била налице.

Съобразно пълномощията си (чл. 13, алинея 1, т. 5 от ЗПКОНПИ), Комисията ревизира сигнали по отношение на декларациите за несъответственост на лицата, заемащи висши обществени длъжности, и сезира органите по назначението на тези лица за предприемане на съответни дейности.

С решението си от през днешния ден КПКОНПИ изпраща събраните в хода на инспекцията доказателства на президента на Република България, като орган по назначение, за предприемане на нужните дейности по подготвеност.

По отношение на Валентина Шаркова, общински консултант в Общински съвет-Благоевград (мандат 2019-2023 г.), е открито, че тя, в качеството си на разположение, заемащо висша обществена служба, е упражнила пълномощия в частен интерес на обвързвано с нея лице.

Шаркова е взела участие в гласоподаване на 13 ноември 2020 година в Общински съвет., с което са понижени с 30 % заплащани концесионни такси от наематели на общински търговски обекти, а на 22.11.2020 година е гласувала да бъде освободено напълно от възнаграждение на концесионни такси за период над 1 година сдружение, в което тя е била наета на трудов контракт.

Установена е дълготрайната връзка шеф - чиновник (над 15 г.) със притежателите на същото сдружение, а трудовите правни отношения са прекъснати едвам на 08.03.2021 година

Доказаните стопански зависимости пораждат подозрения в безпристрастното и обективно осъществяване на служебните й отговорности като общински консултант. С присъединяване си в гласуването за освобождение от концесионни такси, Шаркова е упражнила пълномощието си по метод, който да благоприятства компанията за реализиране на по-добър финансов резултат и вероятно да способства за систематизиране на бъдеща облага.

Материалната полза, осъществена вследствие на спора на ползи, е в размер на 100 466 лева и с решението на КПКОНПИ сумата е отнета в интерес на страната. На Шаркова е наложена и санкция в общ размер на 10 000 лева

За Михаил Ганев - кмет на Община Златарица (мандат 2019-2023 г.), е открито, че той, в качеството си на разположение, заемащо висша обществена служба, е издал заповед на 10 декември 2020 година, с която се дават за прилагане чартърен общински поземлени парцели на неговия брат.

Облагата е нематериална и се показва в оказване на помощ и поддръжка на обвързвано лице. В случая вярното и законосъобразно държание би било кметът да си направи самоотвод от осъществяването на съответното пълномощие. За открития спор на ползи при дейности в частен интерес на обвързвано с него лице, на Ганев е наложена санкция в размер на 5 000 лева

Производството против него е почнало по сигнал, като останалите данни в сигнала не се удостоверяват - при отдаването чартърен на общински парцели или при сключването на контракт на наем на полски пътища, не е открито съществуване на частен интерес.

Съгласно ЗПКОНПИ, спор на ползи поражда, когато лице, заемащо висша обществена служба, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно осъществяване на пълномощията или отговорностите му по работа. След формиране на производството, Комисията изисква и получава нужната информация и документи, и се произнася с стимулирано документално решение в период до два месеца, който може да бъде продължен еднократно до 30 дни.

Решенията за определяне на спор на ползи не са дефинитивни и подлежат на обжалване или митинг по реда на Административнопроцесуален кодекс. Установяването на спор на ползи с влезнало в действие решение е съображение за освобождение от служба, с изключение на когато в Конституцията е планувано друго.

За лицата, посочени по-горе  -Валентина Шаркова и Михаил Ганев, признатите решения на КПКОНПИ не са влезнали в действие. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР