На петъчния парламентарен контрол, народният представител от Възраждане, Маргарита Генчева

...
На петъчния парламентарен контрол, народният представител от Възраждане, Маргарита Генчева
Коментари Харесай

Маргарита Генчева: И последният агроном напусна Областна дирекция Земеделие - Силистра

На петъчния парламентарен надзор, националният представител от " Възраждане ", Маргарита Генчева зададе въпрос на министъра на земеделието и храните, по отношение на множеството сигнали за проблеми и злоупотреби в Областна дирекция Земеделие Силистра. Генчева повдига за разискване тази тематика за трети път от трибуната на Народното събрание. Необяснима е упоритостта, с която няколко министри слагат чадър на осъществяваните в тази дирекция злоупотреби.

Преди съвсем две години в Областна дирекция Земеделие Силистра с шеф Гинка Катева, бяха осъществени две инспекции, в това число от Инспектората на Министерство на земеделието и храните, на активността на тази държавна конструкция. Да напомня, че става въпрос за подозрения за злоупотреби със земи от Държавен аграрен фонд от към 20 000 декара.

На въпрос на Маргарита Генчева, отново по време на парламентарен надзор, предходната година към тогавашния длъжностен Министър на земеделието, в Народното събрание бяха споделени част от резултатите от тази и други инспекции и беше стихотворец ангажимент да бъдат подхванати административни ограничения по отношение на лицата и ръководителите на ОДЗГ Силистра, по чието време са осъществявани тези злоупотреби.

В резултат на това, Гинка Катева беше отстранена от длъжността Директор на Областна дирекция по земеделие.

„ Скоро след встъпването ви в служба обаче, макар несъмнено събраните от инспекциите доказателства за злоупотреби, Вие, господин Вътев, възстановихте госпожа Катева! " Заяви от трибуната Маргарита Генчева.
„ Знаем също, че след повторното й завръщане в Областна дирекция Земеделие, стартира всеобща чистка на всички чиновници, съдействали на осъществяваните инспекции, вследствие на което сега административният потенциал на службата е тотално срутен. Преди два дни е уволнен и последният агроном, който работи повече от 20 години в тази работа. Уволнена е с Ваше подпомагане, господин Министър, тъй като Вие сте одобрили „ намаляването на общата бройка на личния състав, на което съображение е преустановен договорът й! "

В Областна работа по земеделие се е завърнал на работа, към този момент „ излекуван " след дългото „ боледуване " около инспекциите, и дясната ръка на госпожа Катева - господин Тунджер Реджеб. Същият, за който в редица изявления е изказвано подозрение, че е манипулирал протоколите и документите от оповестените търгове.

Г-жа Катева е много поредна в дейностите си. След завръщането й, в локалните медии на Силистра излезе информация за съмнителни дейности от страна ОДЗГ, свързани с продажбите на част от стопанския двор в Айдемир и апетитни имоти, вследствие на които стават благосъстоятелност на доближени до Директора Гинка Катева лица.

През огромни интервали от време, този по този начин ревниво защитаван кадър на Министерство на земеделието, госпожа Гинка Катева, е съвместявала две длъжности - Директор на ОДЗ Силистра и Директор на дирекция Административно-правна в ОДЗ и жителите на Силистра се вълнуват дали е получила надлежно и заплащане за съвместяваните длъжности.

Министърът на земеделието отговори, че шефовете на Областни дирекции " Земеделие ", нямат пълномощия да дефинират сами личните си хонорари и, че след сигнали на жители, постъпили в Министерство на земеделието и храните са подхванати незабавни дейности, като са осъществени инспекции и отчет с посочените нарушавания е изпратен на Районна прокуратура Силистра.

Маргарита Генчева, също по този начин зададе и въпрос какви съответни административни ограничения е подхванал господин Министъра по отношение на лицата, управлявали ОДЗГ Силистра по времето, когато са се правили установените в инспекциите злоупотреби и непозволено заграбване на обществен запас?

След извънредно неудовлетворителния отговор на министъра, излиза наяве нежеланието на институциите да си свършат работата, тъй като според Закона за собствеността на земеделските земи, министърът на земеделието и храните упражнява правата върху земите от Държавния аграрен фонд, той следва да предприеме всички нужни дейности и да отбрани публичния интерес, той е в цялостното си право да изиска анулация на всички подписани до в този момент контракти, по които има данни за нарушавания.

„ Считам, че е отговорност на Министъра да отбрани публичния интерес и ползите на страната. Ще следя деликатно какви дейности ще последват от страна на Министерство на земеделието и в случай че още веднъж бездействат, ние ще предприемем и други дейности по този въпрос! ", разяснява националният представител от " Възраждане ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР