На фона на ескалиращото напрежение в световен мащаб Русия и

...
На фона на ескалиращото напрежение в световен мащаб Русия и
Коментари Харесай

БРИКС: Русия и Китай са готови заедно да се противопоставят на САЩ

На фона на ескалиращото напрежение в международен мащаб Русия и Китай укрепват съюза си, представяйки обединен фронт против политиките на Съединени американски щати.

Тази смяна в интернационалните връзки акцентира желанието на двете страни да оспорят господството на Съединени американски щати на голям брой фронтове.

Стратегически алианс и стопански ходове

Президентът Владимир Путин и китайският министър председател Си Дзинпин неотдавна организираха срещи, на които подчертаха задълбочаващото се партньорство. Те включваха полемики с новия министър на защитата на Русия Андрей Белоусов и някогашния министър на защитата Сергей Шойгу, който в този момент е секретар на Съвета за сигурност. Путин също по този начин се причисли към китайските водачи в Североизточен Китай, с цел да уважи руските бойци, което символизира укрепването на връзките им.

Икономически тактики

Русия и Китай стратегически се отдалечават от западните стопански структури. През първото тримесечие на 2024 година Китай продаде американски държавни скъпи бумаги и облигации на стойност $53.3 милиарда – най-голямата ликвидация, която се е провеждала, което съответства със забележителния спад в цената на американския $.

Това е част от по-широка наклонност от 2022 година насам, при която страните от БРИКС, отпред с Китай, се освобождават от американски активи в интерес на други запаси, най-вече злато. Само през предходната година Китай добави към запасите си няколко тона злато на стойност почти $550 милиарда.

Стивън Чиу, основен азиатски пълководец по валутните курсове и лихвените проценти в Bloomberg Intelligence, означи, че всеобщите продажби на Китай демонстрират ясно желание за диверсифициране от американските доларови активи. Дори Белгия, непосредствен съдружник на Съединени американски щати, е продала американски държавни скъпи бумаги на стойност $22 милиарда.

Страните от БРИКС работят за създаването на нова валута, която да оспори господството на щатския $. Посланикът на Иран в Русия, Казем Джалали, удостовери съдействието сред Русия и Иран по този план. Над 60 % от търговията сред двете страни в този момент заобикаля щатския $, като се избират локалните валути.

Тази тактика има за цел да насърчи построяването на многополюсен свят, като понижи въздействието на Запада и ускори икономическия суверенитет на разрастващите се страни. Въвеждането на валута на БРИКС може да окаже доста въздействие върху международната търговия, като сложи под въпрос сегашния стопански ред.

Заключение

Съюзът на Русия и Китай и техните стопански тактики значат основна смяна в световната динамичност, оспорвайки господството на американския $ и евентуално променяйки интернационалните стопански връзки.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР