На 9 август (петък) от 11.00 часа в зала Морски

...
На 9 август (петък) от 11.00 часа в зала Морски
Коментари Харесай

Злато от Египет, бивник от морж, турско оръдие и още много съкровища! Показват уникални находки от Черно море във Варна

На 9 август (петък) от 11.00 часа в зала „ Морски сговор “ на Военноморския музей ще бъде открита изложбата „ Истории от морското дъно. 60 години подводна археология в България 1959 – 2019 “.

С благосъстояние от експонати тя наблюдава хронологията на подводните изследвания от най-северната до най-южната точка на българския бряг. Акцент съставлява дневникът на първата българска подводна археологическа експедиция, воден от писателя Цончо Родев, която изследва региона на морската борба сред Руската и Османската империя от 1791 година при нос Калиакра. Любителите на историята ще прегледат от близко керамични съдове – очевидци на живота в наколното жилище в село Езерово, турско оръдие и копие на неповторимия за България слитък от злато, сребро и мед от времето на Новото царство в Египет. Любопитни фотографии показват страстите при откриването на амфори, каменни или оловни щокове  на Маслен нос, както и при изследването на праисторическо населено място от ранната бронзова ера в устието на река Ропотамо, залято при повишаване на морското дъно. Търговията през хилядолетията се наблюдава с монети, даже и бивник от морж. Място е отредено и на находки от изследванията, свързани с бойни дейности пред българския бряг във войните през XX век.

Изложбата „ Истории от морското дъно. 60 години подводна археология в България 1959 – 2019 “ включва експонати от фондовете на Военноморския музей, Регионален исторически музей – Варна, Исторически музей – Приморско, Исторически музей – Каварна, и се провежда със съдействието на Института по океанология при Българска академия на науките, Центъра по подводна археология – Созопол, и водолаза Владимир Живков. Тя може да бъде прегледана във Военноморския музей до 31 октомври.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментар
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР