На 3 май отбелязахме Световния ден на свободата на печата

...
На 3 май отбелязахме Световния ден на свободата на печата
Коментари Харесай

За свободата на словото: Протест на журналисти срещу цензурата

На 3 май отбелязахме Световния ден на свободата на печата и както всяка година „ Репортери без граници “ разгласява световна ранглиста на страните, в които журналистическата активност е лимитирана или цензурирана.

Според Световния показател през 2024 година Италия е паднала с пет места по отношение на миналата година и сега е на 46-то място от общо 180.

От асоциациите на публицистите в Италия насочиха апел към Европейския съюз и гражданското общество, а публицистите от държавната телевизия RAI оповестиха невиждана 24-часова стачка в отговор на несъразмерния надзор върху тяхната работа.

 Времето в неделя: Краткотрайни превалявания, температури до 26° 2 мин. Времето в неделя: Краткотрайни превалявания, температури до 26°  Зеленски за успеха на Усик над Фюри: Украинците удариха крепко (ВИДЕО) 3 мин. Зеленски за успеха на Усик над Фюри: Украинците удариха крепко (ВИДЕО)  Сашко от Перник бе загубен още веднъж (СНИМКА) 3 мин. Сашко от Перник бе загубен още веднъж (СНИМКА)  bTV Репортерите: Вдъхновители на фантазии 9 мин. bTV Репортерите: Вдъхновители на фантазии  Рекорди в растежа на възнагражденията: Средната заплата в София надвиши 3000 лева 3 мин. Рекорди в растежа на възнагражденията: Средната заплата в София надвиши 3000 лева  След спецакция: Служители на проверявана компания настояват, че са бити от служители на реда 2 мин. След спецакция: Служители на проверявана компания настояват, че са бити от служители на реда  Времето в неделя: Краткотрайни превалявания, температури до 26° 2 мин. Времето в неделя: Краткотрайни превалявания, температури до 26°  Зеленски за успеха на Усик над Фюри: Украинците удариха крепко (ВИДЕО) 3 мин. Зеленски за успеха на Усик над Фюри: Украинците удариха крепко (ВИДЕО)  Сашко от Перник бе загубен още веднъж (СНИМКА) 3 мин. Сашко от Перник бе загубен още веднъж (СНИМКА)  bTV Репортерите: Вдъхновители на фантазии 9 мин. bTV Репортерите: Вдъхновители на фантазии  Рекорди в растежа на възнагражденията: Средната заплата в София надвиши 3000 лева 3 мин. Рекорди в растежа на възнагражденията: Средната заплата в София надвиши 3000 лева  След спецакция: Служители на проверявана компания настояват, че са бити от служители на реда 2 мин. След спецакция: Служители на проверявана компания настояват, че са бити от служители на реда

„ Все по-близо до Унгария на Орбан “ – по този начин от асоциациите дефинираха климата в журналистическата специалност на Апенините. 

Една от аргументите Италия да изпада в класацията за независимост на словото е предлагането, което се разисква в сенатската комисия по правораздаване – да се затегнат наказванията за клюка от страна на публицистите, с алтернатива да се стигне даже до затвор.

Причината е импортираното от депутати от ГЕРБ предложение за законови промени

В отчета на „ Репортери без граници “ се показват и възходящите опасения по отношение на въздействието на италианското държавно управление върху публичната телевизия и по-специално забележителните вътрешни организационни промени, направени от изпълнителния шеф, назначен от държавното управление на Мелони в RAI. Последва и публицистична смяна към позиции, които несъмнено са по-близки до тези на политическото болшинство, отбелязва организацията.

Италия е следена и поради увеличението на правосъдните каузи, заведени от политически фигури против тези, които подлагат на критика държавното управление.
Журналистите от RAI споделиха по какъв начин след интервенция в публицистичната политика на малкия екран редица вести, неуместни за ръководещите, не са били отразени в точния момент и с справедлив взор върху обстоятелствата.

Свободата на публицистите в България въобще не е застрашена, счита Соня Момчилова

В разбора на „ Репортери без граници “ се показва, че свободата на печата в света през 2024 година е застрашена тъкмо от тези, които би трябвало да са нейни гаранти: политическите управляващи.

От своя страна от управлението на RAI осъдиха стачката и оповестиха: не е наложена цензура или скриване на информация. Те приканиха синдикатите да спрат да „ разпространяват подправени вести, които вредят на имиджа на компанията “. 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР