На 25 септември над 4 милиона фармацевти в над 110

...
На 25 септември над 4 милиона фармацевти в над 110
Коментари Харесай

Магистър-фармацевт Венелин Сапунаров: Аптеката е превърната в непривлекателно място за работа

На 25 септември над 4 милиона фармацевти в над 110 страни по света празнуват Световния ден на фармацевтите. Как посрещат празника и какви са провокациите пред магистър-фармацевтите в България споделя ръководителят на Регионална фармацевтична гилдия София-столична магистър-фармацевт Венелин Сапунаров.

Г-н Сапунаров, цветущ празник! Как посрещате Световния ден на фармацевтите тази година?

Благодаря и цветущ празник на всички магистър-фармацевти! На 25 септември над 4 милиона фармацевти по целия свят честват по самодейност на Международната федерация по фармация (FIP). На този ден обществата демонстрират своята благодарност към специалността ни и значимостта ѝ за тях. Магистър-фармацевтите в България също честваме като част от тази огромна интернационална общественост.

Как се оправиха магистър-фармацевтите с въвеждането на е-рецептите?

След повече от десетилетие електронните предписания бяха въведени наложително, само че единствено за заплащаните от здравна каса медикаменти. Лекарствата, предписвани на бели предписания, които пациентите заплащат, съвсем не се предписват електронно, въпреки че има опция за това. Магистър-фармацевтите бяхме измежду най-подготвените, макар че платихме високата цена по въвеждането освен на е-рецептите, само че и на други електронни системи. Магистър-фармацевтите инвестирахме доста средства и положихме доста старания по въвеждането им, имаше доста проблеми, глобиха ни поради механически неточности. Но системата се развива и се надяваме да работи все по-добре. Ползите от нея са най-много за пациентите, все пак отново се вършат крачки обратно с предлагането белите предписания да продължат да бъдат издавани и на хартия. Пациентите би трябвало да осъзнаят, че това директно ги касае и да преценяват дали желаят да имат пациентско досие, което да бъде с изчерпателни данни по отношение на всички медикаменти, които са приемали, и проследимост. Или да не престават да събират документите на хартия и да ги разнасят сред кабинети, лаборатории, лечебни заведения, аптеки. Навсякъде по света данните се вкарват електронно и никой не стопира по-късно разпечатването на тези документи. Ето за какво причините срещу тях не са съществени, защото и в този момент са планувани изключения за определяне на хартия. Относно отнемането на права на медицинските експерти, смятам че в противен случай – е-рецептите улесняват работата, пестят време и по този начин ще бъдат по-полезни на пациентите. Без е-предписания считам че се лишават права на пациентите, които в България заплащат най-вече от джоба си за здраве. В Европейски Съюз се създава система за е-рецепта, която да разрешава на жителите на Европейски Съюз да получат своите медикаменти в аптека, намираща се в друга страна от Европейски Съюз. А тук още спорим дали да ги вкарваме. Очевидно има сили в България, които не желаят да се осветлят процесите в опазването на здравето и в лекарствоснабдяването. Едва ли бихме могли да си представим какъв брой пари стоят зад тези ползи, само че, за жал, всички страдаме от живота в сенките.

Какви са компликациите пред специалността ви?

За разлика от другите европейски страни, в България магистър-фармацевтите не сме ценени и в доста случаи даже сме потискани и угнетени. През последните 20 години непрекъснато се вършат опити да девалвират специалността ни и да отстранен просветителния ценз. Заплатите се задържат ниски по отношение на отговорностите, които носим, и по отношение на тези на сътрудници в други страни от Европейски Съюз. Понасяме експанзия и ругатни за неща, които не зависят от нас – цени, неналичия и отводи на медикаменти, пациенти без предписания и доста други. Ние поставяме почтен и обществен труд, би трябвало да можем съответно да посрещаме потребностите си. Всичко това води до незадоволеност от работата ни, а аптеката е превърната в непривлекателно място за работа. Повечето сътрудници, изключително младите, избират да работят в промишлеността, клинични изследвания и да избягат от аптеката.

С какво се гордее специалността ви в навечерието на вашия празник?

Гордеем се, че макар тежките условия за работа, способстваме за един по-здрав свят, както сътрудниците по света. Освен най-достъпните медицински експерти, ние сме и измежду най-доверените експерти (според интернационалните проучвания), а при изключителни обстановки, като COVID-19 пандемията не изоставихме пациентите и останахме на работните си места.

Организацията ни се гордее с всички практикуващи магистър-фармацевти, преподаватели по фармация и фармацевтични учени.

Надяваме се пациентите да поздравят сътрудниците по случай 25 септември и да се причислят към нашия празник.

Защо аптеките се трансформират в непривлекателно работно място за магистър-фармацевтите

Ивелина Иванова е квалифициран магистър-фармацевт от началото на 2022 година Тя стартира професионалния си път в аптека с хъс и вярата да оказва помощ на болните. На фотографията се усмихва, позирайки във връзка Световния ден на фармацевтите, който се отбелязва в целия свят на 25 септември.

Усмивката ѝ трае малко, минути по-късно очите ѝ се пълнят със сълзи. В аптеката влиза майка, която за следващ път търси лекарство за епилепсия за сина си, който получава пристъпи и припада. За следващ път маг.-фарм. Иванова не може да ѝ помогне, тъй като има „ отвод “ от склада за медикаменти и лекарството го няма. Клетата майка крещи и плаче от беззащитност, обиколила е няколко аптеки без да откри лек. Ситуацията се повтаря и с други пациенти с разнообразни болести.



Официално се твърди, че проблем няма, само че маг.-фарм. Иванова всекидневно изпитва болката на обезверени хора, които търсят лек. Разказваме това, тъй като е един от настоящите проблеми, с които се сблъскват експертите по медикаментите в аптеките.

Проблемите обаче са повече и трансформират работата в аптека в непривлекателна за множеството сътрудници, с които приключва маг.-фарм. Иванова, и те не желаят да облекат бялата престилка и да застанат зад гишето в аптеката.

Девалвация на специалността и унищожаване на просветителния ценз

Маг.-фарм. Иванова се приготвя 2 година, преди да я одобряват да се образова за магистър по компетентност „ Фармация “. След което се явява на приемни изпити по биология и химия в няколко фармацевтични факултета. В един от тях я одобряват и стартира най-сложното - над 5-годишно образование, доста учене, сложни изпити, комплицирани на практика извършения, а за край и съществени държавни изпити. Семейството ѝ влага и доста средства за образованието ѝ.

Държавата също влага големи запаси в образованието по фармация. През няколко години обаче подценяват вложените старания и средства, с цел да има в аптеката експерти като нея, и в Народното събрание постъпват оферти нейните отговорности да се извършват и от по-нискоквалифицирани лица, които нямат нужния учебен ценз. Маг.-фарм. Иванова и сътрудниците ѝ считат, че напъните им са напразни и че не са ценени като висококвалифицирани експерти.

Без предписания

Сериозен проблем за работата на магистър-фармацевт Иванова са и предписанията. Често пъти пациентите търсят лекарствени артикули без рецепта или с „ рецепта “ по вайбър или на хвърчащо листче, споделя тя. Липсата на рецепта пък води до пререкания и експанзия по отношение на нея. Освен това я грози и санкция от 1000 до десетки хиляди лв. за разпределяне на лекарствен артикул по лекарско наставление, без да има показана рецепта. А пациентът може да си навреди или да усложни положението си, в случай че няма рецепта за обещано лекарство и го приема. Безотговорното приемане на антибиотици да вземем за пример може да докара до антибиотична устойчивост, която заплашва способността в бъдеще с антибиотици да бъдат лекувани постоянно срещани болести, тревожи се младата фармацевтка.

Цените на медикаментите

Цените на медикаментите са чест мотив за неучтивост по отношение на фармацевтите. Маг.-фарм. Иванова обаче няма никакво въздействие върху образуването им. Тя е нает магистър-фармацевт, каквито са 90% от сътрудниците ѝ в София – членове на РФК София-столична. Цените на медикаментите в България са контролирани със съответните законови разпореждания и има специфична разпоредба за това. Магистър-фармацевтите в аптеката са извънредно звено в този развой, само че понасят всички негативи.

Това са единствено част от компликациите, пред които се изправят маг.-фарм. Иванова и сътрудниците ѝ. Същевременно макар отговорностите възнагражденията им са по-ниски от тези на голям брой специалности в България и в пъти по-ниски от тези на сътрудниците им в аптеки в Европа. Специалистите по медикаментите неведнъж излагат проблемите си пред обществото, само че биват неглижирани.

На 25 септември магистър-фармацевтите още веднъж припомнят за провокациите пред специалността и се питат дали в бъдеще в аптеките в България ще продължат да работят магистър-фармацевти, или ще бъдат следващите „ изчезващи “ експерти от страната.

Маг.-фарм. Иванова дава обещание да продължи да работи в аптека, тъй като това е призванието ѝ, близо е до пациентите и може да им оказва помощ, само че множеството ѝ сътрудници не устоят дълго и избират други работни места.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР