На 22 февруари от 18.00 часа в Огледална зала Нели

...
На 22 февруари от 18.00 часа в Огледална зала Нели
Коментари Харесай

Флейтистът проф. Георги Спасов – солист на Български камерен оркестър – Добрич

На 22 февруари от 18.00 часа в Огледална зала „ Нели Божкова “ ни следва още веднъж среща с хубостта на класическата музика.

Диригентът Арто Чифчиян е озаглавил концерта „ Бах и Хендел – титаните на немската барокова музика “ и ще чуем творбите:

Йохан Себастиан Бах – „ Ария “
Концерт за две цигулки и струнен оркестърСолисти Ирина Олшанска и Красимир Щерев
Георг Фридрих Хендел – „ Сарабанда “
Увертюра от оратория „ Месия “Кончерто гросо оп. 6 № 12
Йохан Себастиан Бах – Сюита № 2 за флейта и струнен оркестър

Солист проф. Георги Спасов

Кратка информация за солистите.

Проф. Георги Спасов е един от знаковите български флейтисти, учител и основател на модерната флейтова школа у нас. Роден е през 1948 година в Русе, където приключва Музикалното учебно заведение, а по-късно и НМА в София. Специализира при международно известните флейтисти Аурел Николе и Карлхайнц Цьолер в Залцбург, а по-късно и при Жан Пиер Рампал и Ален Марион в Париж. Дълги години е първи флейтист на Фестивалния оркестър, дирижиран от Емил Чакъров, както и на Симфоничния оркестър на Академия „ Киджана“ в Сиена, Италия. Репертоарът му е богат и многолик и включва творби от всички стилове и столетия. Гастролира с огромен триумф в Англия, Съединени американски щати, Русия, Гърция, Турция, Куба, Япония, Южна Корея, Чехия, Словакия, Полша, Германия, Франция, Италия и други За високи достижения в региона на изпълнителското изкуство през 1986 година получава „ Златна лира“ на СБМТД в България. През 1994 година е поканен за член на журито на огромния Международен конкурс за флейтисти „ Валентино Буки“ в Рим. Член на жури е и на редица състезания у нас и в чужбина. Ръководи майсторски класове по целия свят – Япония, Куба, Гърция, Южна Корея, Турция, Македония, Сърбия, Русия и други Води и взаимни майсторски класове и взе участие в концерти с проф. Андраш Адорян, Филип Пиерло, Давиде Формидзано, Жан-Клод Жерар, Патрик Галоа, Йанг Ми, Тонг Ю, Йанг Хае-Су, както и с първите кларинетисти на Парижката опера и Лондонския симфоничен оркестър Филип Купер и Андрю Маринър. Над 45 години е учител в НМА „ Проф. П. Владигеров ” и НМУ “Л. Пипков ” гр. София, където е обучил стотици възпитаници и студенти. През 2018 година проф. Спасов означи 70 годишния си празник с поредност концерти, един от които и в Добрич – „ Флейтови импресии “ в партньорство с доктор Росица Бояджиева.

Ирина Олшанска е концертмайстор на Български камерен оркестър – Добрич. Родена в Украйна, където е приключила Националната музикална академия „ Пьотр Илич Чайковски “ в Киев. Защитава солова аспирантура по цигулка в Национална музикална академия „ Микола Лисенко “ в Лвов. Преподавала е цигулка и камерен отбор в Националния институт по музика „ Рейнолд Морицевич Глиер “ в Киев. Водила е дейна концертна активност в Украйна, Съединени американски щати и някои Европейски страни като солист цигулар и като част от разнообразни камерни сформира. Основател на Струнен квартет „ Добрич “.

Красимир Щерев е концертмайстор на Държавна опера Варна и на камерен оркестър „ Камерата Орфика “ с диригент Марио Хосен към Нов български университет. Завършил е НУМТИ „ Добрин Петков “ в Пловдив, в класа по цигулка на Елена Дойкова, а по-късно и АМТИИ – Пловдив при проф. Неделчо Тодоров. Основател и началник на Студентски струнен квартет „ Форте “, с който има многочислени концерти в страната и чужбина. Работил е като артист-оркестрант в Държавна филхармония – Пловдив. От 2003 до 2006 година е в състава на Австрийския „ Виена Валцер Оркестра “, а от 2004 година работи в Оперно-филхармонично сдружение – Варна, като взе участие във Варненския камерен оркестър и оркестър „ Симфониета “, на които е концертмайстор.

Заповядайте!

Продажба на билети (цена 5 лева, за пенсионери и учащи 2 лева.) от 16.30 часа в деня на концерта във фоайето на Огледална зала „ Нели Божкова “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР