На 21 ноември 2018 г. е уволнен началникът на хемодиализата

...
На 21 ноември 2018 г. е уволнен началникът на хемодиализата
Коментари Харесай

Уволниха началника на хемодиализата във видинската болница, новият шеф е над 70-годишен

На 21 ноември 2018 година е уволнен началникът на хемодиализата в МБАЛ "Света Петка " във Видин. Ден по-късно е назначен нов шеф, чиято възраст е над 70 години. В същия ден са спрели работа още две хемодиализните машини, заяви ръководителят на Федерация "Български пациентски конгрес " Иван Димитров.
От пациентската организация са изпратили писмо до премиера Бойко Борисов и до здравния министър Кирил Ананиев, в което разказват изискванията за работа на отделението за хемодиализа.
Според тях, апаратите, с които се прави хемодиализа, са от дълго време остарели.
"Иска ни се да имаме вяра, че Министерство на здравеопазването не счита, че е обикновено български жители, които са на хемодиализа да умират, давейки се в личните си течности ", се споделя в писмото.
В него се разказва, че диализната процедура трае 4,5 часа. Апаратите, с които се пречиства кръвта на пациентите във Видин, са на сред над 16 000 и 26 000 часа - техният запас е към залеза си. Дори след ремонта системата за водоочистване работи отвън всевъзможни стандарти, сигнализират пострадали.
"Не е морално, не е човешко и е ужасяващо цялостното държание, както и изречените неистини за гибелта на пациента Красимир Маринов, умрял на 3 октомври 2018 година ", написа в писмото до Борисов и Ананиев.
Припомняме, откакто краткотрайно бе лимитирана работата, а след ден - и затворено отделението по хемодиализа във видинската болница за незабавен ремонт на една от системите, един от пациентите умря. Пред медиите от болничното заведение показаха последователност на диалозите - по кое време пациентът се е обадил, по кое време е отсрочил диализата си и по кое време са го очаквали.
Починалите пациенти на хемодиализа през 2017 година са били 21, съгласно годишния доклад на диализния център. Голяма част от пациентите на видинската болница избират диализата им да се организира в Монтана след повредата във водопроводната мрежа на 2 октомври т.г., когато един пациент умря.
Пациентите са безапелационни, че ниското качество на процедурата поврежда всичките им органи и по този метод губят и шанса си за възможна трансплантация. Седем пациенти, които са били на хемодиализа във видинската болница, са умряли от началото на 2018 година.
След повредата на 2 октомври болничното заведение не е провела превоз за пациентите, които да бъдат закарани за диализа до Монтана или Лом. Според шефа на болничното заведение доктор Цветан Василев това не е техен ангажимент.
Пациенти пишат тъжби за аморизираната инсталация още от лятото - до министъра на опазването на здравето, омбудсмана, министър-председателя, Европейската комисия по правата на индивида. Отделението не е ремонтирано от 2007 година
По неофициална информация един от пациентите е отделил от пенсията си за пребоядисване на части от отделението. Според информация на Министерство на здравеопазването съвсем няма проблеми в диализата в "Св. Петка ".
По информация на вестник "Дума " във Видин се приготвя за работа частен диализен център.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР