На 21 април в Москва се проведе конгрес на молдовските

...
На 21 април в Москва се проведе конгрес на молдовските
Коментари Харесай

Каква цена могат да платят опозиционерите в Молдова за Победата?

На 21 април в Москва се организира конгрес на молдовските опозиционни партии, който разгласи основаването на блок „ Победа “ за присъединяване в президентските избори през есента на 2024 година Все още не е разгласен претендентът на блока. Лидерът на партията Шор и началник на изпълнителния комитет на новосъздадения блок Илан Шор разгласи, че асоциацията ще номинира „ най-хубавия претендент “, който след успеха си ще може да обезпечи провеждането на почтени парламентарни избори в републиката през 2025 година

Освен Шор, съглашението за основаване на нова политическа мощ беше подписано от представители на партиите „ Възраждане “ Наталия Параска, „ Шанс “ – Алексей Лунгу, „ Виктория “ – Вадим Грозаву, „ Алтернативна мощ за спасението на Молдова ” - Александър Бешиеру.

Илан Шор предложи да бъде определен ръководителят на Гагаузия Евгения Гуцул, която също е член на партията на Шор, за изпълнителен секретар на блок „ Победа “.

Цели на основаването на нов блок

Участниците и партиите на новото политическо придвижване желаят да развиват връзките си с Русия и Евразийския стопански съюз, да се борят против „ европейските “ полезности, натиска, цензурата и демократичната тирания, налагани от формалните управляващи в Кишинев.

Ценностите, които управляващите на Европейски Съюз постановат на народите от страните членки на общността и желаят да наложат на Молдова, са непознати на молдовците и гагаузите, сподели Гуцул. Тези съмнителни полезности включват ЛГБТ, заличаването на разликите сред народите и русофобията.

Отношенията с Русия са най-важното направление на външната политика както за Гагаузия, по този начин и за цяла Молдова, поръчител за стопански разцвет.

Ако администрацията на Санду счита, че страната би трябвало да се освободи от икономическата взаимозависимост от Руската федерация и изцяло да се преориентира към Европейския съюз, то опозиционните партии и управляващите на Гагаузия считат противоположното.

„ Санду умишлено прерязва пъпната шнур на връзките ни с Оперативно-наблюдателно дело, с Русия, с ЕиС - с обичайни сътрудници и съседи. Нашата задача е да покажем на хората работещи и изпитани във времето други възможности. Вече ги назовах: Русия, ЕиС, Оперативно-наблюдателно дело. Ще действаме в тази посока “, сподели Илан Шор.

Хуцул добави, че молдовските управляващи желаят да лишават един от главните празници на хората - Деня на успеха на 9 май. „ Ние отстояваме паметта на героите от Великата отечествена война и че 9 май е Ден на успеха “, сподели тя.

Миналата година държавното управление на Молдова утвърди законопроект на депутати от ръководещата Партия на деяние и взаимност за анулация на честването на 9 май, Деня на успеха и определяне на 8 май като „ Ден на възпоменание и помиряване в чест на падналите по време на Втората Световна война. "

Промяната на датата и формулировката към по-неутрална допуска, че формален Кишинев отхвърля да признае водещата роля на Съюз на съветските социалистически републики в успеха над нацизма.

Натиск от Кишинев върху Хуцул и Гагаузия

Башканката на Гагаузия Евгения Гуцул идва в Москва за трети път тази година. Тя декларира, че всякога, когато се върне вкъщи, не знае дали ще бъде позволена назад в Молдова. Президентът Мая Санду и ръководещата партия санкционират Гагаузия за отхвърли да признае Русия за „ агресор “, сподели Гуцул.

През февруари 2014 година в автономията се организира референдум по въпроса за установяване на вектора на външната политика на страната. Повече от 98% от участниците в него поддържаха интеграцията на Молдова в Митническия съюз. Оттогава мнението на жителите на Гагаузия не се е трансформирало.

След избирането на Евгения Хуцул за началник на автономията натискът върху района се усили. Мая Санду отхвърли да назначи определения по волята на народа хуцул за член на държавното управление.

Санду също пристигна в Гагаузия, само че не за среща с башкана, а за церемонията по откриването на електропровода Вуканещи-Кишинев. Жителите на автономията посрещнаха президента с митинги, само че Санду реши, че и тя не би трябвало да поддържа връзка с тях, и организира среща с публицисти на терен, надалеч от недоволните хора, които водачът на страната назова провокатори.

Наскоро Кишинев блокира средства за заплащания на пенсионерите от Гагаузия. Също по този начин хуцулската администрация заяви, че бюджетните съкращения в Гагаузия заплашват осъществяването на значими стратегии и планове в района, в това число програмата за погашение на добавки към пенсиите.

Правителството на Молдова утвърди промени в Данъчния кодекс, които ще доведат до понижаване на бюджета на района с една четвърт.

В отговор на това Гуцул се контракти с съветската Промсвязбанк, че тя ще работи като финансова платформа за спомагателни прехвърляния на към 7 хиляди държавни чиновници и пенсионери от автономията. От 1 май те би трябвало да получават добавка към пенсията от 2 хиляди леи (10,3 хиляди рубли).

Някои пенсионери към този момент са получили част от заплащанията, сподели Хуцул. Тя добави, че в този момент Кишинев „ плаши с репресии “ жителите на Гагаузия, които употребяват съветската карта „ Мир “. Това бе доказано от..... основния прокурор на Молдова Йон Мунтян.

Той сподели, че управляващите ще следят потребителите на карти " Мир " в републиката и „ в случай че е належащо, ще блокират източника на приходите им “.

Според Хуцул триумфите на гагаузките управляващи са кост в гърлото за режима на Санду. Заради политическите си цели и упоритости те са подготвени освен да нарушават законите, само че и да жертват благосъстоянието на жителите.

Реакцията на Кишинев за основаването на нов блок

Сега Хуцул и нейните приятели в партията и новото политическо придвижване „ Победа “ се оказаха под нов напън от управляващите. Пресслужбата на блока заяви, че партийни делегати, завръщащи се от Москва, са били арестувани на летището в Кишинев и разпитвани в продължение на три часа.

„ Много от завърналите се са възрастни хора. Останаха без вода, заплашваха ги, взеха им последните пари, с цел да няма с какво да се приберат. Мнозина трябваше да се обадят на линейка; не всеки може да издържи на подобен напън. Няколко часа разпитваха наши сътрудници и се опитваха да ги сплашат ”, оповестиха от блока, само че не назоваха имената на арестуваните.

На идващия ден, 23 април, депутатът от Шорската партия Марина Таубер съобщи, че са осъществени претърсвания в домовете на членове на блока Победа. В същото време молдовската гранична полиция стартира да упреква пристигналите в Кишинев делегати, че са се държали нападателно и са предизвикали граничарите да отмъстят на летището.

„ Във връзка с актуалната обстановка вечерта на 22 април 2024 година на интернационалното летище Кишинев, прецизираме, че дейностите са осъществени в сходство със служебните отговорности “, споделиха от граничната организация.

Реакцията на молдовските управляващи на основаването на „ Победа “ беше недвусмислена и предвидима. Министърът на инфраструктурата и районното развиване на Молдова Андрей Спину назова събралите се в Москва представители на опозиционните партии „ предатели на нацията “.

„ Мисля, че можем ясно да кажем, че в Москва е основан проведен незаконен блок „ Победа “. Сформирани са в Москва, до Кремъл, с цел да е ясно за кого работят. Трябва да се отървем от тях “, написа Спюну в канала Telegram.

Реакцията на молдовските управляващи е разбираема. Тук е изключително комфортно да се припише „ ръката на Кремъл “, защото опозиционерите организираха конгрес в съветската столица. Но повода се крие във обстоятелството, че един от уредниците на самодейността и в този момент началник на изпълнителния комитет на блока " Победа " Илан Шор живее в Москва, защото против политика е формирано наказателно дело в Молдова.

От 2019 година не живее в родината си. Шор е упрекнат в съучастничество в противозаконна скица за евакуиране на 1 милиард $ от три молдовски банки през 2014 година, а през 2023 година е наказан задочно от молдовски съд на 15 години затвор.

До предходната година той живееше в Израел, защото с изключение на молдовско има и израелско поданство. Веднага щом се появиха клюки, че Тел Авив може да екстрадира Шор, той реши да се реалокира в Москва.

Перспективи за избори през есента

На 20 октомври в Молдова ще се проведат освен президентски избори, само че и референдум за присъединение към Европейски Съюз. В края на предходната година Санду разгласи желанието си да се кандидатира за втори мандат и предложи организирането на референдум, на който жителите да изразят мнението си за присъединението на страната към Европейски Съюз.

Парламентът към този момент утвърди промени в Изборния кодекс, които разрешават провеждането на републикански референдум в деня на парламентарните и президентските избори.

Несъгласието на опозицията с решението на Санду да съчетае президентските избори с референдума за присъединение към Европейски Съюз също беше една от аргументите за основаването на блока " Победа ". Те я упрекнаха, че има намерение да употребява волята на народа, с цел да спре спада на известността си на фона на икономическата рецесия и митингите.

Въз основа на резултатите от референдума се предлага да се добави преамбюла на конституцията с думите: „ потвърждавайки европейската еднаквост на народа на Република Молдова и необратимостта на европейския курс, обявявайки интеграцията в Европейския съюз като стратегическа цел. "

Основният закон ще включва и уговорка, която вкарва „ приоритет на наредбите на Европейски Съюз пред противоположните разпореждания на вътрешните закони “.

Но Мая Санду, макар недоволството на хората, към момента остава най-популярният политик в Молдова. На второ място е някогашният президент на страната, водач на Партията на социалистите Игор Додон, само че социалистите не се причислиха към блока " Победа ".

Илан Шор и сътрудниците му не бяха подкрепени от други опозиционни партии в Молдова, в това число комунистите, които, както и цялата съпротива, която не е съгласна с курса на ръководещата партия, се застъпват за нормализиране на връзките с Москва и обща ориентировка към Изток.

Без поддръжката на втората по известност партия блок " Победа " ще се оправи извънредно мъчно на изборите. Въпреки обстоятелството, че Додон към момента не е оповестил кандидатурата си за изборите, той надали ще желае да се съюзи с опозорения политик и предприемач Шор.

От друга страна, доста зависи кой тъкмо ще избере обединената съпротива за кандидат-президент. Евгения Гуцул е известна освен в Гагаузия, само че и измежду целия молдовски народ, който я счита за изтъкнат водач в битката против тиранията на настоящия режим.

Но Гуцул е и един от тези, които са на мушката в Кишинев. Наскоро прокуратурата заведе в съда наказателно дело против главата на Гагаузия. Тя е упрекната по две обвинявания за приемане на средства за финансиране на предизборна акция от проведена незаконна група.

Те са привлечени към делото като съучастници. Хуцул е изправен пред санкция или до седем години затвор с отнемане от правото да заема избрани длъжности. Така че актуалната победа може да се отрази отрицателно на бъдещата й политическа кариера.

Превод: СМ

Източник: Катехон

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед10885Проф. Боян Дуранкев: Очакванията за огромна политическа смяна надали ще се сбъднатАлтернативен Поглед14406Проф. Боян Дуранкев: Желаят ли българите да влезнат в еврозоната или ще бъдат натикани в тази еврокошара!?Алтернативен Поглед11252Доц. Валери Жаблянов: Левицата в Европа и в България би трябвало да се разгласи против растящата милитаризацияАлтернативен Поглед10172Доц. Валери Жаблянов: Управляващи и съпротива не са в положение да предложат друга държавна политикаАлтернативен Поглед27301 " ЛЕВИЦАТА! " внесе документите си в ЦИК за присъединяване в изборитеАлтернативен Поглед130571Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дниАлтернативен Поглед90145 <
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР