На 19 юни 2014 година порой се изсипва над близкото

...
На 19 юни 2014 година порой се изсипва над близкото
Коментари Харесай

Осем години след голямото наводнение в Килифарево

На 19 юни 2014 година проливен дъжд се изсипва над близкото до Велико Търново градче Килифарево и за часове го потапя под вода. Марияна Гагова таман приключва главен ремонт на къщата си, когато стихията залива парцела.

 
Тук огромна река, на талази прииждаше… целият низък етаж беше наводнен, цялата градина беше като язовир... Ами всичко вътре беше ужасно - съборено, цялостно с вода, кал, даже имаше живи риби вътре!
Марияна Гагова

Река Белица излиза от коритото си, като улиците, стадиона и доста къщи остават под водата.

 
Нивото на водата на реката беше повече от половин метър над този парапет.стадионът беше море, оставаше 5 см с цел да се покрие хоризонталната греда. Пострада главно инфраструктурата на града, наранени бяха 45 семейства с към 200 поданици на Килифарево. Пострада доста Килифаревския манастир...
Димитър Събев, кмет на Килифарево

Младежи оказват помощ на Mарияна да излезе, блокирана от втория етаж, а тя нощувала при сестра си. Мобилизирани са всички младежи и институции.

 
Основната заслуга да нямаме жертви, бяха доброволците, момчетата от Kилифарево, които с техника и на ръце избутваха жителите на вторите етажи, през покривите, през керемидите… Институциите оказаха доста дейна помощ!
Димитър Събев, кмет на Килифарево

Общинска комисия разказва вредите на наводнените парцели, при които са наранени над 200 поданици. Комисията по бедствия и повреди отпуска средства на хората съгласно описаните вреди.

 
Всичко безусловно се изхвърли от първия етаж - мебели, техника... Нова кухня си бях купила на пакети, която изхвърлихме с пакетите. От Червения кръст ни носиха и завивки, и артикули... Тая помощ мисля, че тогава беше 325 лв. ли... После мина комисията на другия ден да разказват вредите, електроуреди също дадоха.
Марияна Гагова

Оказва се, че от наводнените 45 парцела, единствено една къща е била застрахована.

 
Тогава не беше, само че от този момент всяка година го застраховаме. Въпреки всичко страхът си остава, когато завали мощният дъжд!
Марияна Гагова

Основна причина за потопа е затлачен приток на река Белица с наноси и дървета. След наводнението с 840 000 лв. от страната се почиства коритото на реката, а с държавни и общински пари се възвръща инфраструктурата.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР