На 19 септември Грийнпийс и ред други придозащитни групи са

...
На 19 септември Грийнпийс и ред други придозащитни групи са
Коментари Харесай

Правна атака срещу фалшивия газов и ядрен зелен сертификат

На 19 септември " Грийнпийс " и ред други придозащитни групи са връчили ултиматум на Европейския съюз поради решението му да удостои със " зелен " етикет някои газови и атомни централи според " наръчника от правила " на общността за устойчиви финанси, прочут като " таксономия ". Осем членове на " Грийнпийс ", както и организациите с идеална цел ClientEatrh, WWF, Transport & Environment и BUND са поискали преразглеждане на позицията на Европейската комисия. Брюксел е получил период за отговор до февруари, или в противоположен случай групите ще внесат митинг в Европейския съд.

" Природният газ е водещата причина за климатичния и стопански безпорядък, а на казуса със замърсяването с нуклеарни боклуци към момента не е открито решение и рискът от нуклеарен случай е прекомерно висок, с цел да бъде пренебрегнат ", показва Ариадна Родриго, ангажирана с акцията за устойчиви финанси на Европейски Съюз. Тя добавя, че " този подправен зелен документ е несъответстващ със законите за околната среда и за климата " на общността.

Основанието за митинга е, че насочването на пари към газови планове, макар съпровождащите ги прецизни условия, не дават отговор на задачите на Европейски Съюз за климатичен неутралитет, завършени като закон, нито на Парижкото съглашение. Неправителствените организации настояват, че по този метод ще се отклонят средства от източниците за възобновима електрическа енергия като вятър и слънце. " Грийнпийс " акцентира и замърсяването от атомните централи, както и дългите периоди за построяването на нови обекти.

Миналата седмица пет неправителствени организации оповестиха, че напущат Платформата за устойчиви финанси на Европейски Съюз, която дава механически препоръки на Брюксел, в символ на митинг против таксономията.

Австрия и Люксембург пък също са в развой на подготовка на правни акции против решението, което влиза в действие на Нова година откакто импортираното несъгласие в Европейския парламент бе отхвърлено в последния миг през юли.

Дебатът дали атомната сила и природният газ да бъдат включени в " таксономията " получи ново измерение през последните месеци след съветското навлизане в Украйна, тъй като към 40% от синьото гориво, което употребява Стария континент идва от Русия. Официални представители на Европейска комисия показаха, че природния газ и атомната сила би трябвало да получат зелен документ при избрани условия, тъй като те ще оказват помощ на страните членки да не употребяват въглища. При изгарянето на природен газ са отделят 50% по-малко въглеродни излъчвания в сравнение с генерират въглищата, а нуклеарните централи не вкарват в атмосферата нездравословни излъчвания.

Според проекта на Брюксел, нови атомни реактори, които потвърждават, че могат безвредно да складират токсичните нуклеарни боклуци, могат да се считат за зелени вложения до 2045-а. А централите на природен газ ще могат да работят най-малко до 2030-а, в случай че извършват избрани критерии, в това число поддържането на отделяните излъчвания под заложен таван.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР