На 17-и май, петък, от 19 часа, на сцената на

...
На 17-и май, петък, от 19 часа, на сцената на
Коментари Харесай

Трагична любов и драматизъм в операта "Палячи" в петък

На 17-и май, петък, от 19 часа, на сцената на Бургаската опера, под палката на именития диригент Иван Кожухаров, сопраното Мария Цветкова-Маджарова, тенорът Даниел Дамянов, баритоните Марян Йованоски и Валери Турманов, както и тенорът Яни Николов, дружно с артистите от хоровия състав и музикантите от оркестъра на Държавна опера – Бургас, ще показват операта " Палячи " от Руджеро Леонкавало.
 
 Трагична обич и драматизъм в операта Трагична обич и драматизъм в операта " Палячи " в петък Източник: Държавна опера-Бургас
Режисурата на комплицирания трагичен театър, присъщ с бездънен психологизъм при построяването на облиците – с вплетени фаталистични детайли, е проф. Павел Герджиков, койтоот година към този момент не е измежду нас, само че неговият дух и послания не престават своя театрален живот.
 
 Валери Турманов като Силвио Валери Турманов като Силвио Източник: Държавна опера-Бургас
Цялостната мрачна атмосфера и внушения, наситени с трагизъм и неизбежност, в осъществяване на първокласните солисти и хор, се допълват от интерпретацията на красивите музикални тематики на Леонкавало, в осъществяване на оркестъра на Бургаската опера. Диригент на артистичния състав на хора към Бургаската опера е Александър Чепанов. Художник на постановката – Иван Попов, асистент-режисьор – Лина Пеева, концертмайстор – Христо Белчев.
 
 Даниел Дамянов като Канио Даниел Дамянов като Канио Източник: Държавна опера-Бургас
Динамика в връзките, прочувствени пропадания, ревнивост, страдалчество, изменчиви усеща, трагизъм, възмездие – целият набор от усеща е осезателен в спектакъла " Палячи ". Мария Цветкова-Маджарова построява своя облик на кокетката Неда /Коломбина/ с фриволна лекост, забележителна психическа нюансираност и прозрение в характерологията на една мощна красива жена, разрешила си да покаже своята уязвимост посредством уязвимостта на възприятията си.
 
 Мария Цветкова Маджарова и Валери Турманов в функциите на Неда и Силвио Мария Цветкова Маджарова и Валери Турманов в функциите на Неда и Силвио Източник: Държавна опера-Бургас  Иван Кожухаров, диригент Иван Кожухаров, диригент Източник: Държавна опера-Бургас
Търсейки своето благополучие в свободата на сърдечния избор, Неда намира съдбовния си край. Ярки и запаметяващи се са и функциите, показани от Даниел Дамянов /Канио/ Марян Йованоски /Тонио/, Валери Турманов /Силвио/ и Яни Николов Беппе /Арлекин/. Всеки един от облиците е разпрострат в параметъра на прочувствения взаимообмен сред участващите в комплицираната завръзка с драматичен край, а гласовете на солистите ловко се вплитат в изцяло звучене, носещо тръпката и енергийния заряд на една същинска драма.
 
Респектиращ и предаващ драматизма на облика си ще бъде изтъкнатият баритонът Марян Йованоски, солист на Националната опера на Северна Македония и на Държавна опера – Бургас – като Тонио ще разчувства присъстващите в залата със знаковия Пролог, в който споделя за ориста на клоуните, също изпитващи горест, както и в облика на нелепия любовник на Коломбина Тадео.
 
 Марян Йованоски като Тонио Марян Йованоски като Тонио Източник: Държавна опера-Бургас
Тенорът Даниел Дамянов, солист на Софийската опера и балет и Бургаската опера, който последно публиката гледа като Самсон в епичната опера от Камий Сен-Санс " Самсон и Далила " през м. март, ще влезе в функциите на Канио и Палячо и още веднъж ще потвърди класата си – с майсторската интерпретация и бездънен психологизъм на построените облици. Знаменитото Ариозо на Канио /Vesti la giubba/, в което се отразява болката и яростните вътрешни битки на една излъгана и предадена душа, се чака да бъде посрещнато, както постоянно, с бурни аплодисменти от публиката.
 
Баритонът Валери Турманов, който преди дни пя в огромната театрална кантата " Кармина Бурана " на сцената на Бургаската опера, също под палката на Иван Кожухаров, придава жанр и прочувствена комплектност на облика на Силвио, който обича откровено Неда и тази пристрастеност му коства живота. Тенорът Яни Николов ще влезе в облиците на Беппе и Арлекин, с чудесното си кантиленно пеене, също ще бъде почтена част от пъзела на прелестно разказаната история за обич, измяна, изгаряща ревнивост и възмездие.
 
Хоровият състав с диригент младия хормайстор Александър Чепанов, също е значимо настоящо лице в цялостната трагична картина. На сцената на Операта в петък партитурата на Леонкавало ще потвърди за следващ път, че е същински шедьовър. Изключително красивите арии и музикални претекстове на Леонкавало постоянно са посрещани от публиката с прочувствения резонанс на умна съпричастност с посланията на изкуството.
 
 Яни Николов като Беппе Арлеиин Яни Николов като Беппе Арлеиин Източник: Държавна опера-Бургас
Синхронът сред музика, сюжет, драматургия, театрално наличие, прочувствена плътност на облиците, взаимоотношението сред героите – белязано с трагиката на изменчивите усеща, водещи до трагични конфликти и разлом на връзките, са налице в " Палячи " – под вещата и въодушевена палка на именития български диригент Иван Кожухаров, който преди дни бе зад пулта на величествената кантата " Кармина Бурана " от Карл Орф и балета " Пахита " по музика на Лудвиг Минкус.
 
Има моменти, в които изкуството потвърждава, че с изключение на да носи естетическа приятност, провокира и прочувствен водопад от разнопосочни чувства, усещания, послания, посвещаване в тайнства, вълнува и облагородява. Подобен специфичен откъслек от време ще бъде представлението на " Палячи " в петък вечрерта в залата на Държавна опера – Бургас. Театър в театъра, живот зад кадър, скрити човешки пристрастености, по-силни от общоприетите правила, ревнивост, жестоки разкрития, преплитане на изкуството с действителния живот, трагична развръзка с драматичен свършек – всичко това се слива в симбиоза от прелестна музика, трогателен текст и превъзходно осъществяване в оперното произведение от Леонкавало.
 
Билети за  " Палячи "  можете да намерите на касата на Операта, на каса " Часовника " /пред хотел " България " /, както и в мрежите на Grabo - https://grabo.bg/burgas/operata-paliachi-0n95bn2 и Eventim - https://www.eventim.bg/en/tickets/drzhavna-opera-burgas-zala-opera-burgas-1422632/performance.html и в препратките към събитията в програмата:  в формалния уебсайт на Държавна опера – Бургас.
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР