На 16 март във Варна гостува пианист Монах Авел, който

...
На 16 март във Варна гостува пианист Монах Авел, който
Коментари Харесай

Монах Авел гостува с концерт във Варна

На 16 март във Варна гостува пианист Монах Авел, който ще има концерт във Фестивалния и конгресен център във Варна.

Той ще показа своята солова стратегия с говорещото заглавие „ Душата знае ”.

Монах Авел в гимназията е математик и пианист, младият Щулкин приключва Санктпетербургската държавна консерватория „ Николай Андреевич Римски-Корсаков ". Вместо, обаче, да гастролира по международните подиуми и да се радва на звездна популярност и любовта на публиката, избира напълно друг път... Посвещава се на Бог в аскетично усамотение.

Следват седем години в Светогорския манастир " Дохиар ", през пет от които е и строителен служащ на новоизграждащ се девически манастир в Сухо, Гърция, под духовното управление на популярния дъртак архимандрит Григорий - проникновен светогорски свещеник в продължение на близо половин век. Отношенията им са запечатани в документалната лента " Къде си, Адам? ", продуцирана от протодякон Александър Плиска. Където " Адам " в действителност е пиано...

Следват нови пет години в " Северния Атон " - съветския феодален Валаамски манастир на най-голямото европейско езеро Ладога. От този нравствен оазис стартира и дейната концертна активност на духовник Авел. За да популяризира Бог посредством виртуозните си пръсти и да насажда любовта в човешките сърца. Монахът мълчи, само че музиката приказва.

" Музиката е неразделна част от живота ни. А хубавата музика може да ни въодушеви за най-хубавото, за положителни действия, за възвишени мисли и каузи. Много хора не могат да видят живота си без музика и даже може да се каже, че музиката им оказва помощ да живеят.

Но какво значи хубава музика?

Във всеки може да има собствен личен отговор, тъй като всички сме разнообразни. Един харесва едно, различен друго. Но обективно, без да накърняваме нечии права и свободи, можем да кажем с убеденост, че има лека и приятна музика, която те кара да полетиш, а има тежка, отрицателна музика, която те потиска.

Нека да вземем за образец класическата музика. Въпреки, че не всеки я схваща, тя носи голям заряд от позитивни страсти. Слушайки да вземем за пример шедьоврите на Бах, Моцарт, Бетовен – като че ли се възнасяме над света на смъртните.

Да, има творби, които са по-сложни за усещане, а има и такива, които са налични за всеки. Кой не знае " Турски марш " на Моцарт или " На Елиза " на Бетовен? Това е красива музика, налична за всеки. Има и прелестна неокласическа музика, сантиментална музика, музики, написани за разнообразни филми и трансформирали се в шедьоври на международната музикална просвета.

Слушайки такава музика, мозъкът ни се избистря, мислите ни стават по-чисти, ние ставаме по-добри ", споделя Монах Авел.
" Монахът-утешител ", както към този момент го назовават, ще Ви изсвири всичко - от безконечната класика на Бах и Бетховен, през Глинка и Рахманинов до Енио Мориконе и модерните Сикрит гардън.

Заповядайте на концерта, с цел да се докоснем до съвършеното изкуство, до възвишения свят на музиката. Това несъмнено ще ни направи малко по-добри.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР