На 12 май ще се проведе градският маратон на Варна.

...
На 12 май ще се проведе градският маратон на Варна.
Коментари Харесай

1200 атлети ще участват в маратона във Варна

На 12 май ще се организира градският маратон на Варна . В него ще вземат участие рекорден брой участници от целия свят . Тазгодишното издание на конкуренцията е девето подред, а броят на записаните спортисти доближи 1200 души от 33 страни , ситуирани на петте континента.

Община Варна е главен сътрудник на лекоатлетическото съревнование и интензивно взе участие в организацията и обезпечаването на наградения фонд на маратона. Лично кметът Благомир Коцев ще даде старт на конкуренцията и ще награди призьорите в другите дистанции. Тази година медалите са с изображение на един от знаците на Варна – резиденция „ Евксиноград “, разкриха уредниците.

Много елитни бегачи и рекордьори от маратони и полумаратони в чужбина са декларирали присъединяване си в спортната конкуренция в неделя. Сред тях са Хасан Ухрид от Мароко с персонален връх от Флоренция /2015 г./ и вицешампион от полумаратона в Неапол /2023 г./ и Адал Синтайею от Етиопия , която означи персонален връх през 2016 година в Касел, Германия. Двамата ще се включат в класическата отдалеченост от 42 км . В полумаратона ще взе участие Мохамед Чаабут от Мароко , първенец от маратона в Авейро, Португалия преди по-малко от две седмици. Любопитен е фактът, че тази година в класическата отдалеченост се включва участник на 76 години .

За втора поредна година маратонът ще се организира по ново сертифицирано трасе . Стартът е от пл. „ Независомист “ в 09:30 ч . за дистанциите 42 и 21 км, 09:40 ч . за 10-километровото тичане и 0 9:50 ч. за най-кратката отдалеченост от 2 км кросово тичане.

Участниците ще преминат през: пешеходната зона на бул. „ Княз Борис I “, преди да навлязат в Морската градина през колонадата на пл. „ Антон Новак “. Голяма част от трасето е през парка, след което ще продължи по бул. „ Княз Борис I “ до обръщача на резиденция „ Евксиноград “. Анимирана карта на маршрута може да се наблюдава на:.

Над 150 униформени чиновници на МВР-Варна и „ Общинска полиция “ ще се грижат за реда и сигурността на участниците и на публиката по време на маратона. По традиция в проявата се включват и повече от 100 доброволци от варненските туристически сдружения, спортни клубове и Българския юношески Червен кръст-Варна. По трасето ще бъдат ситуирани 3 коли за спешна помощ и 6 подкрепителни пункт а по стандартите на Световната атлетическа асоциация.

Записване за присъединяване: до 20:00 часа на следващия ден в офиса на Маратон Варна в Юнашкия салон . За бягането на 2 км не е належащо авансово записване, прецизираха уредниците.

Още детайлности:

Здравният министър разпореди одит на „ Здравната капиталова компания за детска болница “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР