На 11 март в Университетския център Бачиново“ на Югозападния университет

...
На 11 март в Университетския център Бачиново“ на Югозападния университет
Коментари Харесай

ЮЗУ посрещна 52-ма директори на български училища в Украйна и Молдова

На 11 март в Университетския център „ Бачиново “ на Югозападния университет започва тридневен семинар за 52-ма шефове и учители в междинни общообразователни учебни заведения в Украйна и Молдова, в които се учи български език.

Събитието, което мина под надпис „ Югозападният университет „ Неофит Рилски “ – интелектуална ковачница на българския Югозапад “, е първо по рода си в страната и е проведено по стратегия Еразъм 2023-1-BG01-KA131-HED-000119904 взаимно с Изпълнителната организация за българите в чужбина (ИАБЧ).

Семинарът бе открит от шефа на дирекция „ Научни и просветителни стратегии “ проф. доктор Иванка Станкова, която поздрави участниците и не скри вълнението си от идната среща. Приветствие насочи и ръководителят на ИАБЧ госпожа Райна Манджукова, която показа, че организирането на това събитие е нейна сбъдната фантазия.

Първият ден на семинара стартира с показване на Националната научна стратегия „ Развитие и одобряване на българистиката в чужбина “ от доцент доктор Гергана Падарева-Илиева от Филологическия факултет. Изключително забавна за присъстващите бе и лекцията на проф. доктор Стилиян Стоянов, който сложи акцент върху тематиката за образованието по българска литература зад граница. Първият ден от семинара приключи с посещаване на Регионалния исторически музей в Благоевград.

По време на втория ден от семинара гостите бяха приветствани от ректора на Югозападния университет проф. доктор Николай Марин.

„ Нашето съдействие не се нуждае от непотребни мнения – вие сте най-хубавите посланици на България. Посланици не по специалност, а посланици по душа “, сподели в прочувственото си слово той. В знак на признателност и почитание гостите му сервираха подарък със алегорично обръщение.

В рамките на семинара участниците се срещнаха със структурата на Югозападния университет и опциите, които предлага за кандидатстване и образование на лица от български генезис, живеещи в чужбина.

Към богатата стратегия от действия бяха прибавени и визити на Спортния комплекс, Университетската библиотека, STEM центровете и лабораториите на университета.

В третия ден от семинара участниците ще се включат в авансово проведена културна стратегия.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР