Н. Пр. д-р Мофтах Дарени, пълномощен министър в посолството на

...
Н. Пр. д-р Мофтах Дарени, пълномощен министър в посолството на
Коментари Харесай

Отношенията между България и Либия: Почетна награда за Н. Пр. Д-р Дарени

Н. Пр. доктор Мофтах Дарени, пълномощен министър в посолството на Либия в България и някогашен шарже д’афер, беше почетен със званието „ Почетен професор” на специфична гала от управлението на УНСС. Той изнесе обществена лекция в УНСС на тематика „ България и Близкият изток. Икономически и политически връзки сред България и Либия “.

Официални посетители на събитието бяха посланиците на Кувейт, Катар, Мароко, Малта, Ливан, Алжир, Ирак, както и проф. Георги Близнашки, длъжностен министър-председател на България в интервала август–ноември 2014 година, Александър Николов, министър на енергетиката в интервала 2021-2022 година, Анастас Терзобалиев, изпълнителен шеф на МКРТНИ ЕООД и Михаил Аргатски, търговски шеф на МКРТНИ ЕООД. От страна на УНСС участваха доцент доктор Мария Воденичарова, зам.-ректор по научноизследователската активност, доцент доктор Янко Христозов, зам.-ректор по институционално и бизнес съдействие и студентски политики на УНСС, Гергана Кирилова, шеф на дирекция „ Кабинет на ректора, представители на университетския състав на университета, студенти и чиновници.

Н. Пр. доктор Мофтах Дарени благодари за огромната чест. В своята обществена тирада той показа богатата историята на Либия от дълбока античност до ден сегашен. Акцентира на връзките сред Либия и България, които стартират по време на крал Идрис (1951-1969 г.), българското посолство в Либия е намерено през 1966 година, и не престават по времето на Муамар ал-Кадафи (1969-2011 г.). В този интервал както и през последните години България и Либия са развивали доста положителни двустранни връзки в региона на отбранителната промишленост, енергетиката, търговията, образованието, медицината и културата. Либия е доставяла петрол и нефтени артикули, а доста българи са взели участие в строителството на огромни структурни обекти в Либия – язовири, лечебни заведения. През последните години се е засилил износа на пшеница, ечемик, селско-стопански и хранителни артикули от страна на България.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР