Моята задача като дете беше да дам всичко от себе

...
Моята задача като дете беше да дам всичко от себе
Коментари Харесай

Бронзовата Евелина Николова: Мамо, аз успях!


" Моята задача като дете беше да дам всичко от себе си, с цел да съумея. Бях дала заричане пред фамилията си, а по-късно пред себе си. Постарах се да не отчайвам никого. Ако можех в този момент, просто щях да ѝ кажа - мамо, аз съумях! "

Преди години едно малко момиченце с огромни, будни очи потегля към гонене на фантазията си. Малката Ева, която познава до болежка дистанцията от родния Петрич до Кюстендил. Тези 100 и осем километра, които стотици пъти изминава с рейса, тъй като е дала обещание пред фамилията си – да успее!

Години по-късно, дребното момиченце е бронзова медалистка по битка от Олимпийските игри в Токио. Спазила е обещанието пред фамилията и себе си. И в случай че през днешния ден има опция, единствено една единствена, ще каже на своята майка – съумях!

Ева – момичето с две лица. Борбеното, мощно момиче в залата няма нищо общо с кокетната, цветна и доста друга дама в всекидневието. Дава една друга визия на женската битка в България и намига на всички дами, без значение от специалността им – да не не помнят да демонстрират женствеността си.

С усмивка на разположение споделя: " В всекидневието си съм едно… беззащитно и нежно момиченце. " Разбира се, преди да схванеш, че за секунди може да те тушира!

Медалистката от Олимпийските игри разказва бронза като сплав от толкоз доста страсти. Най-трудните 24 часа в живота ѝ. Така дефинира часовете след изгубения полуфинал в Токио.

Снимка: Ладислав Цветков


" Излязох от залата. Поплаках си 30-40 минути. Имах да смъквам и преди дребния край на другия ден. Въртях колелото, плачех си и изкарвах цялата страст от себе си. В този миг спортистът е като един робот. Трябва да потушиш всички страсти в себе си, не спиш цяла нощ и на идващия ден да излезеш все едно нищо не се е случило. "

Преди да стигне до мечтания орден, пътят за Ева е бодлив. След сполучливата 2015-а година на тепиха, колелото за нея се завърта. Губи най-близкия си човек – своята майка. Майка ѝ, която е вярвала най-силно в триумфа на своето момиче.

" След едно международно състезание, на което взех орден – тя сподели, че се усеща най-гордата майка. Тогава добави, че има вяра, че един ден аз ще бъда олимпийски първенец. Да, в този момент не съм олимпийска шампионка, само че олимпийският орден си е олимпийски орден. И по тази причина не преставам да си пъдя олимпийското злато! "

Снимка: Ладислав Цветков


Ударите не стопират – получава травма след травма. Всичко това води до незадоволителни резултати през идващите няколко години. Разколебаната Ева взима най-трудното решение – да спре със спорта.

" Записах едни празни години. В този миг си споделих – някъде нещо не се прави както би трябвало. През 2018-а бяхме на лагер, събрах си багажа и си хванах рейса за София. Последваха едни 2-3 месеца, в които си споделях – ти до момента живееше в балона на спортиста, а в този момент накъде? Хубаво е, че имах хора, които ми помогнаха да не ударя дъното. "

Следва един диалог с персоналния ѝ треньор – Мирослав Гочев . Разговор, от който не помни доста – само че на другия ден още веднъж е в залата: " Той ме накара да допускам и да бъда още веднъж онази Ева, която е хала, която е безапелационна и която е можеща. "

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР