Морският лед на Антарктида се е стопил фатално бързо между

...
Морският лед на Антарктида се е стопил фатално бързо между
Коментари Харесай

Антарктида: Защо умират бебета на императорските пингвини?

Морският лед на Антарктида се е стопил съдбовно бързо сред октомври и декември 2022 година Това се е отразило върху размножаването на императорските пингвини . Нито едно тяхно бебе не е оживяло, оповестява организация Ройтерс.

Ново проучване на British Antarctic Survey демонстрира, че това е първата тотална липса на потомство в границите на един размножителен сезон. Никога до момента не е било следено такова несполучливо размножаване и то в толкоз огромен мащаб.

Кадрите са снимани от китайска научна експедиция

Учените са разгледали сателитни изображения, които демонстрират какъв брой бързо се топят ледовете в пет точки на морето Белингсхаузен. Оказва се, че там ледът се е разтопил доста преди новоизлюпените пингвинчета да са получили водоустойчиви пера.

Императорските пингвини зависят от стабилността на морския лед, който би трябвало да е крепко обвързван с брега през по-голямата част от годината, изясняват учените.

Причината е да се защият крачетата на птиците

Площта на морския лед в Антарктида понижава внезапно. Към август 2023 година - когато се разпростира антарктическата зима и ледът би трябвало да е най-дебел, той в действителност е с рекордно ниски равнища. Това тревожи учените, тъй като заледяването остава под границите на естественото.

Откритието на учените - за изгубването на императорските пингвини, поддържа по-ранните им прогнози, че над 90% от колониите ще изчезнат до 2100 година И още - намаляването на антарктическия морски лед води до промени в моделите напразно, а от там и до съдбовно изменение на климата.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР