Мораториумът за новите лекарства ще падне. Депутатите ще прегласуват бюджета

...
Мораториумът за новите лекарства ще падне. Депутатите ще прегласуват бюджета
Коментари Харесай

Пада мораториумът върху новите лекарства

Мораториумът за новите медикаменти ще падне. Депутатите ще прегласуват бюджета на здравната каса в петък. С това са съгласни всички парламентарни групи, стана ясно след председателския съвет тази заран.

Проектът към този момент е импортиран и през днешния ден ще мине през наложителното утвърждение на парламентарните комисии, предава Нова тв.

След серия диалози сред Министерския съвет и Народното събрание водачът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов в писмена позиция разгласи подготвеност ръководещите да преразгледат решението си и да анулират злощастния Параграф 6 от бюджета за здраве следващата година. Това ще се случи обаче единствено при изискване, че за това има цялостно единодушие на всички парламентарни групи.

Вчера водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова заяви, че е разговаряла с Бойко Борисов за мораториума. Тя срещнала премиера с отворено писмо на онкоболни. В писмото пациентите разясняват, че едногодишната възбрана за финансиране на нови молекули е " мракобесна ", а търсенето на компромис посредством специфична комисия към Министерството на здравеопазването, която да търси решения за безнадеждните случаи е " безусловно недопустимо ".

Преди по-малко от седмица народните представители одобриха дефинитивно, на второ четене, възбраната върху новите медикаменти и лечения да остане. Така те отхвърлиха ветото на президента Румен Радев.

Само ден по-късно Бойко Борисов съобщи от Брюксел, че е подготвен да преразгледа мораториума за тези медикаменти, които се употребяват в Европейски Съюз.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР