Молдовският район Тараклия, населен предимно с българи, ще запази целостта

...
Молдовският район Тараклия, населен предимно с българи, ще запази целостта
Коментари Харесай

Кишинев гарантира, че молдовският район Тараклия, населен предимно с българи, ще запази целостта си

Молдовският регион Тараклия, обитаем най-вече с българи, ще резервира целостта си, което ще подсигурява правата на общността ни там. Това увещание получи вицепрезидентът Илияна Йотова от  ръководителя на молдовския Народното събрание Игор Гросу. Вицепрезидентът е на посещаване в Кишинев.

Властите в Кишинев заявиха пред вицепрезидента Илияна Йотова, че българската общественост в Молдова, която има над 200 годишна история, ще резервира правата си. За да дерусифицирира националните си малцинства в опит да понижи отрицателните последствия от нападателната просветителна политика на някогашния Съветски съюз, Молдова поддържа просветителни стратегии, които предизвикват общностите в страната да учат майчиния си език, история и просвета, изясни ръководителят на Народното събрание Игор Гросу:

" Уверявам ви, че Тараклия, където живее плътно българско население ще резервира административната си целокупност ".

Това е гаранция, че българите в региона ще продължат да учат майчиния си език, акцентира вицепрезидентът Илияна Йотова:

Днешното увещание – за мен това е главната вест – че ще се резервира компактността на Тараклийския регион, значи, че това е гаранция да продължи да се учи българския език, по този начин както би трябвало, тъй като, знаете, сега, в който изчезне езикът, доста скоро по-късно и общността се разпилява ".

Предстои Тараклийският държавен университет " Григорий Цамблак " да стане филиал на Русенския университет " Ангел Кънчев ". За задачата Молдова би трябвало да промени законодателството си.

Мира Стефанова
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР