Молдова започна вчера работни дейности, за да свърже по-добре електрическата

...
Молдова започна вчера работни дейности, за да свърже по-добре електрическата
Коментари Харесай

Молдова залага на нова електрическа връзка, за да укрепи енергийната си независимост от Русия

Молдова стартира през вчерашния ден работни действия, с цел да свърже по-добре електрическата си мрежа със прилежаща Румъния и да понижи зависимостта си от съветската сила, съобщи Франс прес. Малката страна, която е претендент за участие в Европейски Съюз, желае изцяло да се разграничи от Русия.

Проектът ще разреши на Кишинев да се оправи без топлоелектрическата централа в Кучурган, ситуирана в сепаратисткия проруски регион Приднестровие, която понастоящем обезпечава 70 на 100 от електрическата енергия.

" Като свързваме непосредствено столицата Кишинев с Румъния, ние отстраняваме всяка накърнимост ", съобщи пред Агенция Франс Прес Константин Боросан, държавен секретар в министерство на енергетиката. 

Постигането на " енергийна сигурност " е приоритет за някогашната руска република с 2,6 милиона поданици, потънала в дълбока рецесия след съветската инвазия в Украйна. 

Проевропейската президентка Мая Санду, която постоянно подлага на критика " съветския енергиен шантаж ", приветства в края на март " един от най-важните инфраструктурни планове от независимостта " през 1991 г. 

В допълнение към зависимостта си от Приднестровието, Молдова е получавала по-голямата част от доставките си от съветския колос " Газпром ", предава Българска телеграфна агенция.

Тя е внасяла електрическа енергия от Украйна, само че съветските удари по украинската енергийна инфраструктура са принудили Киев да спре износа към прилежаща Молдова. 

Молдова получи на 23 юни 2022 година статута на претендент за Европейски Съюз, което е началото на дълъг и комплициран развой.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР