Може да се ползват само картофи или само патладжани -

...
Може да се ползват само картофи или само патладжани -
Коментари Харесай

Вкусна гръцка мусака

Може да се употребяват единствено картофи или единствено патладжани - или единствено тиквички, само че с трите типа зарзават става най-вкусната гръцка мусака

Необходими Продукти

● картофи - 4 бр. (едри)
● патладжан - 3 бр.
● тиквички - 3 бр.
● лук - 2 глави
● чесън - 2 скилидки
● кайма - 500 г (телешка)
● доматена паста - 1 с.л.
● домати - 400 г
● канела - 1 ч.л. (смляна)
● карамфил - 1/2 ч.л. (смлян)
● черен пипер - на усет
● индийско орехче - 1/2 ч.л.
● сол - на усет
● захар - 1 ч.л.
● магданоз - 1 връзка
● масло - 100 г
● брашно - 100 г
● прясно мляко - 1 л
● пармезан - 150 г / моцарела / кашкавал
● яйчен жълтък - 3 бр.
● зехтин - 100 мл 1/2 ч.л.

Начин на подготвяне

Загрявам авансово фурната на 200 °C.

Обелвам картофите, разрязвам ги на филийки с дебелина 0.5 мм и ги слагам в дълбока купа. Към тях прибавям една глава лук, нарязана на полумесеци и дръжките от магданоз, нарязани на ситно. Добавям сол и черен пипер и обливам с малко зехтин. Разбърквам всичко добре и систематизирам картофите с лука на дъното на тава за печене.

Вкарвам тавата във фурната и пека за 15-20 мин.

Докато се пекат картофите – приготвям патладжаните, като ги обелвам на линии, запазвайки част от кората. Нарязвам ги на филийки с дебелина 0.5 мм, осолявам ги и ги оставям в гевгир да се отцеди горчивата вода. След 15 минути ги измивам на течаща вода и отцеждам.

Тиквичките разрязвам на филийки с дебелина 0.5 мм, осолявам ги със сол и фалшифицирам с черен пипер, обливам с малко зехтин и ги разбърниквам добре в купа.

Когато са минали 15 мин от вкарването на картофите във фурна, изкарвам тавата и върху картофите класифицирам пласт от филийките патладжани.

Поливам с малко зехтин, сол и черен пипер и връщам тавата във фурната за още 15 минути.

Започвам да подготвям алената плънка. Добавям зехтин в тенджерата тъй че да покрие дъното. Сгорещявам го на котлона и прибавям каймата. Бъркам непрестанно, с цел да стане на трохи. Пъвоначално каймата отделя вода, по тази причина не захлупвам тенджерата и разрешавам на водата да се изпари, тъй че каймата да остане единствено на лой. Тогава разбърниквам по-рядко каймата, като ѝ разрешавам да „ закачи “ леко за дъното и да стартира да се запържва и да стане златиста.

Когато каймата стане златиста, прибавям глава лук, нарязана на дребни кубчета. Задушавам още 3-5 минути и прибавя към каймата нарязан на ситно чесън и подправките: канела и карамфил. Задушавам още 2-3 минути.

С помощта на лъжица премествам каймата по края в тенджерата, тъй че да имам свободно пространсто с лой в средата. Добавям доматената паста и я запържвам за 2 минути. След това я разбърквам с каймата и прибавям 400 г домати от консерва или настъргани пресни. Прибавям захар, с цел да се балансира киселинността и сол на усет. По предпочитание може да се прибавят и 100 мл вино. Оставям аления сос да къкри на спокоен огън 10-15 минутки.

Когато са минали 15 минути от вкарването на патладжаните във фурната – вадя тавата и систематизирам в постоянен пласт тиквичките. Вкарвам още веднъж във фурната за още 15 мин.

Докато се пекат тиквичките – приготвям сос Бешамел. В тенджера разтапям маслото и прибавям брашното. Бъркам непрестанно, с цел да промени брашното леко цвета си към златист. Добавям едновременно цялото количество прясно мляко, което наложително би трябвало да е студено от хладилника. Бъркам непрестанно, до момента в който заври Бешамелът. Тогава го смъквам от огъня, фалшифицирам с индийско орехче. Добавям настърган пармезан / моцарела / кашкавал и разбърниквам добре. Опитвам на сол и при потребност осолявам. Последно към бешамела прибавям три разрушени жълтъка.

Добавям 1/3 от белия сос (Бешамел с добавени пармезан и яйца се назовава сос Морней) към аления и го разбърниквам добре. Това се прави, с цел да може при изпичането сосът да стегне и да не се разпада мусаката при рязане на порции.

След като са минали 15 минути от вкарването на тиквичките във фурната – вадя тавата и изсипвам върху зеленчуците аления сос. Разпределям отмерено в тавата. Отгоре изливам белия сос и систематизирам отмерено.

Връщам тавата с гръцката мусака във фурната, като понижавам силата ѝ на 180 °C. Пека за още 30 минути или до златиста коричка.

Изваждам мусаката от фурната и я оставям да се охлади най-малко 20 минути, преди да нарязвам на порции. Поръсвам мусаката със ситно нарязан свеж магданоз.

Бележки:

Това е моята разновидност на Гръцка мусака, като си икономисвам пърженето на зеленчуците, с цел да е по-здравословно. Рецептата за мусака може да се подготви и с нарязани на филийки картофи, които са авансово подварени за 10 минути, а патладжаните и тиквичките са изпечени на скара. В достоверната гръцка рецепта всички зеленчуци са авансово изпържени и отцедени на кухненска хартия или в гевгир. Разбира се, може да се употребяват единствено картофи или единствено патладжани, или единствено тиквички, само че с трите типа зарзават става най-вкусната гръцка мусака.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР