Може би си мислите, че не е нужно да посещавате

...
Може би си мислите, че не е нужно да посещавате
Коментари Харесай

Защо редовните прегледи при ветеринар са важни за морското свинче

Може би си мислите, че не е нужно да посещавате ветеринарен доктор, в случай че отглеждате морско свинче, а не куче да вземем за пример. И грешите – значимо е да водите вашия дребен питомец на постоянни прегледи при ветеринар, тъй като по този начин ще му осигурите здраве и дълъг живот.

Защо прегледите при ветеринар са наложителни за морските свинчета?

За разлика от доста други животни, морските свинчета не подлежат на скица от имунизации. Въпреки това се предлага да посещавате ветеринарния експерт най-малко един път годишно. Това са рутинни прегледи, които дават информация за развиването, растежа и в късен стадий – за остаряването на животинката.

Освен тези профилактични прегледи, не се бавете да посетите доктор, в случай че имате съмнения, че морското свинче боледува. Признаците за това нормално са загуба на вкус, апатия, инертност, диария при морското свинче, липса на тонус, клюмнала глава, куцане, ректално кървене, намаляване, загуба на четина. Колкото по-бързо отидете на обзор, толкоз повече е допустимо домашния ви любим да се възвърне.

От какъв ветеринар се нуждае морското свинче?

Морските свинчета са по-рядък избор, когато става дума за домакински любим. Кучетата и котките са доста по-разпрострени от тях. Затова, когато избирате ветеринарен доктор за вашето морско свинче, информирайте се първо дали е имал задоволително прегледи навръх тези животни. Някои ветеринарни експерти са фокусирани характерно върху домашните любимци-гризачи. Ако инцидентно намерите подобен, това ще бъде най-хубавият избор за вас.

Дори да не попаднете на подобен доктор обаче, бъдете спокойни – всички ветеринарни експерти са задоволително добре готови, с цел да ревизират морското ви свинче.

Все отново би трябвало да знаете, че морското свинче е сложен пациент. Така е поради маркия размер на животното. Най-големи компликации срещат лекарите, в случай че се наложи интервенция и слагане на анестезия. При вярна диагноза и добър ветеринар обаче рисковете са доста по-малки.

Как протичат прегледите на морското свинче?

 Морските свинчета се нуждаят от ветеринар

Освен че ветеринарят ще ревизира общото здравословно положение на животинката, той може да пусне и кръвни проучвания. Лекарят също ще ревизира морското свинче за паразити и ще назначи лекуване, в случай че открие такива. Също е допустимо да ви посъветва, че е пристигнал миг да пристъпите към кастриране на домашния си любим. Това се постанова, с цел да избегнете някои неудобства – разгонените женски са много неспокойни, а мъжките свинчета маркират територия и това въобще не е прелестно.

Ветеринарният доктор ще следи още за първични признаци на някои болести при морското свинче. Колкото по-рано се открият те, толкоз по-голям е шансът за изцеление. Едни от най-честите проблеми, за които се ревизират тези животни, са съществуването на респираторни болести, заболявания на зъбите, ушни инфекции, диария, тумори, дефицит на витамини.

В някои ветеринарни клиники се прави и компютарна томография при прегледите на морските свинчета. Прави се когато има съмнения за заболяване, въпреки да няма никакви забележими признаци за това. Това се постанова да вземем за пример при подозрения за пневмония. Болестта е изцяло лечима, в случай че се открие в точния момент. Същото се отнася и за определяне на заболявания по зъбите и ушите – те са доста чести при морските свинчета, а нормално се откриват доста късно.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР