Могъщ е този танц... Водещ винаги е вятърът, аз просто

...
Могъщ е този танц... Водещ винаги е вятърът, аз просто
Коментари Харесай

Tанцувам с вятъра в лазурното Карибско море...

Могъщ е този танц... Водещ постоянно е вятърът, аз просто се претърпявам в неговия темп и го последвам там, където ме води...Този път крайната цел е Свещената земя на Маите, източното крайбрежие на полуостров Юкатан, Мексико. Слизаме от самолета с два кайта Cabrinha, 11 м2 Nomad и 13 м2  Crossbow, без проект и авансово изследване къде ще ги караме. Месецът е март, пролетта е в разцвета си тук, непрекъсната температура на въздуха към 29°C (денонощно), на морската вода – 27°.

Възожните кайтсърфинг спотове са:

Isla Blanca, 20 км северно от Канкун. Живописна, соленоводна лагуна, до която се стига по асфалтов двулентов път, последният 1км незабелязано минава в добре трамбован черен път. Пясъчната лагуна е дълга километри и е плитка, към 50 – 70 см. Днес вятърът е от северозапад и чист север към 9-10 м/сек. Най-дългият фрий райд в плитка вода в моя живот...



Можеш да стартираш кайта си от тучна ливада на брега на лагуната на територията на кайтсърф учебно заведение " Икарус " или да си намериш независим landing point на север, необятната лагуна е над 30 км.

Биосферният резерват Sian Ka’an е безконечен спот със дребен бял пясък и километри равно дъно. Пътят минава на юг през очарователното курортното градче Тулум. След края на курорта минаваме през портал, където се заплаща дребна такса (28 песос на човек) и навлизаме в територията на резервата. Необятна, неопитомена джунгла километри напред. В периферията има няколко къмпинга и гори с кокосови палми, където против алегорична такса паркираме колата на сянка и получаваме достъп до вятъра и плажа. Денят, в който ние сме тук, духа югоизток към 8-9 м/сек. Плажът е песъчлив и безконечен, в морето има лек чоп и аз съвсем доближавам нирвана, танцувайки с моя кайт, до момента в който внезапно виждам група локални момчета да ръкомахат и крещят от една висока дюна, сочейки нещо във водата пред мен... в морето има АКУЛА! Събираме си оборудването и продължаваме към идващия спот...



Xpu–Ha, къмпинг на към 10 км на юг от Пуерто Авентурас, Ривиера Мая. Тук е царството и ловните полета на пеликаните. Навсякъде има кокосови палми и когато ожаднееш, можеш да обезглавиш падналия до теб кокос, като го заровиш в пясъка и с един удар на мачетето му отрежеш капака. Пясъчно дъно, закотвени наоколо лодки и 8 м/сек. вятър от югоизток.



Punta Venado е плаж в рамките на еко-резерват, вятър от юго-запад обикновенно към 7 м/сек. Попитайте за Жан Пауло, локалния кайт сърф инструктор. В непосредствена непосредственост се намира Хасиенда Мексикана, конна база и дребен ресторант. Спотът предлага безвредно място за приземяване на крилото, само че има няколко коралови рифа, които би трябвало да локализираш, преди да влезеш във водата.

 

 







Автор: Глена Хейт
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР