Моделът за липса на фигура на главен прокурор, е американски.

...
Моделът за липса на фигура на главен прокурор, е американски.
Коментари Харесай

Юрист: Моделът с липсата на главен прокурор няма да сработи на нашите ширини

„ Моделът за липса на фигура на основен прокурор, е американски. Не мисля, че той работи за нашите географски ширини и че е подобаващ, тъй като приказваме за друга правна система. Затова би трябвало да съществува тази фигура с естествено редуцирани функционалности, изравнени с тези на ръководителя на Върховния административен съд или на Върховния касационен съд “. Това мнение изрази ръководителят на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев във връзка готвените промени в Конституцията и декларирани планове за отпадане въобще на поста обвинител №1.

Според Дерменджиев един от огромните въпроси е до каква степен ще стигне изпълняващият длъжността основен прокурор Борислав Сарафов с депутатските имунитети, поискани от предшественика му Иван Гешев.

„ Въпросът е от кое място идват тези процеси, дали се ръководят от някъде, тъй като има индикации, че на други места се случват, най-вероятно политически се взимат избрани решения, само че това са едни спекулации... “, добави юристът.

В отговор на въпрос той сподели, че има изтекли мандати на кадровици във Висш съдебен съвет, само че органът действа. „ Няма по какъв начин да бъде оставена правосъдната система без орган, който да прави действия и да ръководи “, заключи той.

Цялото изявление във видеото. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР