Мнозинството от Висшия съдебен съвет реши да изслушва и гласува

...
Мнозинството от Висшия съдебен съвет реши да изслушва и гласува
Коментари Харесай

Съдебният съвет ще изслуша и гласува отново Чолаков за председател на Върховен административен съд

Мнозинството от Висшия правосъден съвет реши да изслушва и гласоподава още веднъж кандидатурата на Георги Чолаков, който беше определен за ръководител на Върховния административен съд (ВАС). Това ще се случи идната седмица.

Първоначално Висшият правосъден съвет (ВСС) отхвърли опцията да има нова процедура за избор на Върховен административен съд, след връщането на указа на президента Румен Радев за посочения от предходния състав Георги Чолаков.

" За " напълно нова процедура бяха трима от членовете на съвета - ръководителят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, и определените от съдиите Цветинка Пашкунова и Севдалин Мавров. Останалите 22 - ма души бяха срещу.

Това решение не изключва да се стигне до започването на нова процедура. След гласоподаване и няма избор, неизбежно ще се стигне и до нов конкурс

Така кадровиците трябваше да обсъдят дали да прегласува избора на Чолаков, дали да го изслуша или да изслуша и двамата претенденти - вторият е съдията от Върховен административен съд Соня Янкулова. С 18 гласа " срещу " предлагането да бъдат изслушани и двамата беше отхвърлено.

В началото на съвещанието основният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че процедурата би трябвало да се върне от момента на гласоподаване на Чолаков. Други членове на съвета (Атанаска Дишева) считат, че би трябвало да бъдат изслушани и гласувани и двамата претенденти.

Днес правосъдният съвет би трябвало да реши по какъв начин да действа, откакто президентът Румен Радев върна избора на Чолаков с главен претекст, че преценката какъв да е идващият началник на основната правосъдна инстанция, би трябвало да бъде определен от новия състав на съвета.

Очакваше се в съвета да има диспути, тъй като част от членовете на съвета считат, че би трябвало да има напълно нова процедура, а съгласно други, измежду които и актуалният ръководител на Върховен административен съд Георги Колев би трябвало да се прегласува единствено Чолаков.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новият Висш съдебен съвет (47)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР