“Много специално бебе орангутан, чието раждане може да даде началото

...
“Много специално бебе орангутан, чието раждане може да даде началото
Коментари Харесай

Бебе орангутан може да даде начало на ново поколение на застрашен вид

“Много особено " бебе орангутан, чието раждане може да даде началото на ново потомство от сериозно застрашения тип, беше показано от гордата му майка, съобщи ДПА/Пи Ей мидия.

Появилото се в зоопарка в английския град Блекпул преди пет седмици животно е представител на тип орангутан от остров Борнео и е първото новородено за последните над 20 години. То към момента няма име.

В събота майка му, 13-годишната Джинга, развълнува посетителите на зоопарка, като го държеше към прозорците с протегнати ръце и наведена глава.

Бебето се усмихваше през стъклото, до момента в който посетителите го снимаха с мобилните си телефони. То ще остане с майка си до седемгодишна възраст, с цел да може да развие уменията, нужни за автономия.

Родено е в границите на Европейската стратегия за застрашени типове и е разказано като " доста специалено " от грижещите се за него чиновници на зоопарка, когато беше оповестено раждането му през юни.

" Появата на това доста особено бебе е прелестна вест освен за нас в зоопарка в Блекпул, само че и за типа ", сподели шефът Дарън Уебстър, представен от ДПА.

" Орангутаните от Борнео са класифицирани като сериозно заплашен през юли 2016 година от Международния съюз за отбрана на природата. Това значи, че този тип е изправен пред извънредно висок риск от изгубване в дивата природа ”, добави той.

Според Уорън стратегиите за размножаване са жизненоважни и " “ние се надяваме, че това е началото на ново потомство красиви борнейски орангутани тук, в зоопарка в Блекпул ".

Майката Джинга идва в зоопарка от Барселона, където е родена, през 2017 година

Бащата на бебето също е на 13 години. Той е пристигнал от зоопарк в Нидерландия през 2022 година и особено е определен за подобаващ за основаване на поколение.

Зоологическата градина в Блекпул е в центъра на няколко огромни плана за запазване на природата, отбелязва ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

През май там дойдоха три нови лъвици, които да вършат компания на единствения лъв - Хари, в нов хабитат за огромни котки на стойност 1,5 млн. английски лири. По-рано този месец към тигрицата Алена там се причисли и мъжки образец.

През 2019 година към стадото от слоници се причисли и мъжкарят Емет с вярата да сътвори потомство.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР