Много се гордея с теб, ти ще направиш Аржентина отново

...
Много се гордея с теб, ти ще направиш Аржентина отново
Коментари Харесай

Новоизбраният президент на Аржентина е Доналд Тръмп на Южна Америка

" Много се гордея с теб, ти ще направиш Аржентина още веднъж велика страна ", съобщи Тръмп

Настъпателен, нападателен, даже унизителен, появил се от средите на радикалната десница с позиции " срещу елита ", демократични тематики... Новоизбраният президент на Аржентина Хавиер Милей от време на време е оприличаван на някогашния президент на Съединени американски щати, като е именуван " мини-Тръмп " и " Тръмп от пампасите ".

Но при по-внимателно вглеждане разликите сред двамата мъже, които имат друг генезис, биография и се появяват при разнообразни условия, са повече от приликите, макар че топлите поздравления на Тръмп към Милей, сходно на тези на крайнодесния някогашен президент на Бразилия Жаир Болсонаро, издават " фамилна аналогия " или най-малко сходство.

Аржентина още веднъж велика?

Милей, сходно на Тръмп, постоянно употребява тематиката за " възвърнатото великолепие ", като приказва за " Златния век " (около 1870-1930 г.), когато Аржентина, богатата " житница на света ", е била " международна мощ " и " обетована земя " за всеобща имиграция.

" Много се гордея с теб, ти ще направиш Аржентина още веднъж велика страна ", съобщи Тръмп в приветственото си обръщение в неделя.

Но до момента в който фантазията му е с помощта на демократичните промени Аржентина да доближи " до равнището на Съединени американски щати за 35 години ", върхът на триумфа за него е по-скоро Ирландия " след 40 години ".

Що за либерал е той?

Всъщност Милей прави доста препратки към самата Аржентина: постоянно цитира един от бащите на Конституцията, демократичния теоретик Хуан Баутиста Алберди (1810-1884 г.). Също по този начин се базира на чисти икономисти: неолибералите от " Чикагската школа " или либертарианеца Мъри Ротбард (на който е кръстил четирите си кучета).

В региона на политиката Милей се базира на Роналд Рейгън и Маргарет Тачър, като се свързва с " консервативната гражданска война " от 80-те години.

Всъщност от икономическа позиция Милей, който е последовател на цялостното отваряне на пазара, " е либертарианец, до момента в който Тръмп е допустимо най-далеч от тези позиции " с протекционистичната си устременост и отбраната на американската национална промишленост, споделя Майкъл Шифтър, икономист в мозъчния концерн " Междуамерикански разговор " във Вашингтон. Тръмп се занимава с " транзакции ", до момента в който Милей е по-скоро " идеолог ", показва той.

Всъщност Милей рядко загатва някогашния президент на Съединени американски щати (2017-2021 г.). Последният път, през септември по американската телевизия, той похвали в общи линии Тръмп за неговата " отбрана на концепциите за независимост " и " битка против социализма ".

От разнообразни светове

Милей построи репутацията си в малкия екран, където през последните 6-7 години беше известен и провокативен участник в полемики, който обезпечено провокира интерес и подвига рейтинга. Преди да влезе в политиката, Тръмп също беше познато лице от своите телевизионни риалити излъчвания.

Паралелът обаче свършва дотук. Тръмп е на първо място предприемач милиардер, който, сходно на татко си магнат, е натрупал положението си в региона на недвижимите парцели. Милей произлиза от междинната класа; татко му е бил водач на рейс, който е основал личен дребен транспортен бизнес.

Той се изявява и в университетския свят, където е не изключително прочут учител по стопанска система, само че е доста горделив с купата си " икономист ". Издържа се основно от работата си като съветник в частния бранш (за компания, ръководеща летища).

От двамата Милей е новобранецът, произхождащ " от придвижването против върхушката ", който влиза в политиката преди две години и основава своя лична дребна партия " Свободата напредва ". В същото време Тръмп е базирал битката си за спечелването на президентския пост върху апарата на Голямата остаряла партия - републиканците, счита Габриел Вомаро, политолог, специализирал в региона на десницата в университета в Сан Мартин.

Милей, " аржентински артикул "

" Няма подозрение, че има фамилна аналогия, само че е неточност да се слагат всички под общ знаменател, без да се регистрират локалните особености ", споделя Вомаро.

Категоричната победа на Милей (с 55,6% от гласовете) се дължи значително на локалните условия в Аржентина: феноменална степен на отмалялост от двадесетгодишното ръководство най-вече на перонистки (лявоцентристки) държавни управления, както и на " типичен " демократични държавни управления, които не направиха нищо, с цел да лимитират хроничния спад и инфлацията, достигнала 143%.

Сравнението сред двамата " е малко пресилено ", тъй като Милей " е артикул на дълбоката аржентинска рецесия и повсеместното обезсърчение, което хората изпитват ", обобщава Майкъл Шифтър.

Битка или културен опортюнизъм?

" Културната война " или " реакцията " в доста страни против необятно публикувания порив в интерес на правата на дамите, ЛГБТ+ малцинствата и абортите е значим фактор, присъстващ изключително в обществените мрежи, който подкрепя възхода на Милей по същия метод, както този на Тръмп.

Но въпреки че Милей " в действителност е съдружник и неговата коалиция включва основни играчи в тази световна културна война, тази тематика не е водеща в неговите изявления ", споделя Вомаро. За него " войната " е по-общо тази на либерализма против преобладаващия от десетилетия " културен марксизъм ", като тук и кейнсианските икономисти, и борците против климатичните промени попадат в една рубрика.

" Той обаче осъзна, че има опция да съставлява секторите, които нямат политически глас ", прибавя анализаторът. И измежду съветниците му са ултраконсервативният аржентински инфлуенсър Агустин Лахе, който поддържа концепцията за референдум против абортите (легализирани в страната през 2021 г.).
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР