Много хора имат собствени предпочитания, когато стане въпрос за цвят

...
Много хора имат собствени предпочитания, когато стане въпрос за цвят
Коментари Харесай

Кафяви или бели яйца - има ли разлика?

Много хора имат лични желания, когато стане въпрос за цвят на яйцето. Някои считат, че кафявите яйца са по-здравословни или по-естествени, до момента в който други считат, че белите са по-чисти или просто са по-вкусни.

Но дали в действителност разликите сред кафявите и белите яйца са по-дълбоки от цвета на черупките?

Яйцата могат да бъдат във всевъзможни цветове

Яйцата от пилета могат да бъдат в разнообразни цветове и в супермаркета може да видите както кафяви, по този начин е бели. Много хора обаче не знаят какво в действителност въздейства на цвета на яйцето.

Отговорът е напълно елементарен – цветът на яйцата зависи от породата на пилето. Например, пилетата на White Leghorn носят бели яйца, до момента в който Plymouth Rocks и Rhode Island Reds носят яйца с кафяви черупки.

Някои породи пилета като Арукана, Амероукана, Донгсианг и Луши, даже имат сини или синьозелени яйца.

Различните цветове на яйцата се получават от пигментите, които кокошките създават. Основният пигмент в кафявите яйчени черупки се назовава протопорфирин IX. Тя е направена от хема, съединението, което дава аления цвят.

 Цвят на яйцата

Основният пигмент, открит в сините яйца, се назовава биливердин, който също идва от хема. Това е еднакъв пигмент, който от време на време дава отенъци със синьозелен цвят.

Но до момента в който генетиката е главният фактор, който дефинира цвета на яйцето, могат да окажат въздействие и други фактори. Например по-възрастните кокошки са склонни да снасят по-големи и по-светли яйца.

Състоянието на кокошката, диетата и равнището на стрес може също до известна степен да засегне цвета на яйчената черупка. Тези фактори могат да създадат сянката по-светла или по-тъмна, само че не безусловно да трансформира самия цвят. Основният фактор, определящ цвета, към момента е породата.

По-здравословни ли са кафявите яйца от белите?

И двете са извънредно здравословни храни. Типичното яйце съдържа доста витамини, минерали и първокачествен протеин и всичко това, обгърнато в по-малко от 80 калории.

Въпреки това учените са сравнявали яйцата с кафяви и тези с бели черупки, с цел да видят дали има някаква разлика. Няколко изследвания откриха, че цветът на черупката няма забележителен резултат върху качеството и състава на яйцата. Това значи, че цветът на черупката не е обвързван с това какъв брой е здравословно. Единствената действителна разлика е пигментът в състава на цвета.

Кои са по-вкусни – кафявите или белите яйца?

Някои хора се кълнат, че кафявите яйца са по-вкусни, до момента в който други избират усета на белите яйца. Но както и при хранителното наличие, няма действителна разлика сред усета на яйцата с кафяви и бели черупки.

Това обаче не значи безусловно, че всички яйца имат идентичен усет. Въпреки че цветът на черупката не е от голяма важност, други фактори като типа на храната, свежестта и по какъв начин се подготвя яйце, могат да повлияят на усета.

Например, кокошки, хранени с храна, богата на мазнини, създават по-ароматни яйца, в сравнение с кокошките, хранени с по-ниско наличие на мазнини. И кокошки, чиято храна съдържа прекалено много рибено масло, някои типове мазнини или даже витамини А или D, може да докара до рибен или съвсем без никакъв усет на яйца.

Диетата на домашно отгледана кокошка не е същата като тази на стандартно отглеждана кокошка, която също може да повлияе на усета на яйцата.

Освен това, колкото по-дълго се съхранява яйцето, толкоз по-вероятно е да се развие мирис. Съхраняването на яйцата при постоянна ниска температура, като в хладилника, може да помогне за запазването на усета им за по-дълго време.

Защо кафявите яйца са по-скъпи?

 Разлика сред кафяви и бели яйца

Кафявите яйца костват повече, тъй като в предишното кокошките, които ги снасяли, са били по-големи и са мътели по-малко яйца, в сравнение с кокошките с бели яйца. Следователно, кафявите яйца е трябвало да бъдат продадени на по-висока цена, с цел да компенсират спомагателните разноски.

Днес кокошките носачки, които снасят кафяви яйца, имат съвсем същите индустриални разноски като кокошките, които снасят бели яйца. Независимо от това кафявите яйца към момента са с по-висока цена. Това може да се дължи на обстоятелството, че специфичните яйца, като да вземем за пример органичните, са по-скоро кафяви, в сравнение с бели.

Ако цветът на яйцето не е от голяма важност, какво тогава е?

След като цветът на яйцата не е значим фактор, ето какво би трябвало да вземете поради, преди да отидете на пазар:

- Изцяло естествени

Яйцата, обозначени като естествено отгледани не се разграничават от всички останали;

- Органични

Яйцата, които са сертифицирани като органични, са от пилета, на които са давани единствено биологични храни без ГМО. Също по този начин целогодишно би трябвало да имат достъп до намерено пространство.

Тези пилета не одобряват и антибиотици или хормони (никога не са позволени за приложимост при кокошки носачки). Етикетът органически артикул значи, че антибиотиците могат да се употребяват единствено когато са нужни от здравна гледна точка;

- Без клетка

Терминът без клетка, когато се употребява за яйцата, може да бъде подвеждащ. Докато стандартно отглежданите кокошки се намират на закрито в доста дребни самостоятелни кафези, кокошки без кафези се настаняват в отворена постройка или стая;

- Свободен диапазон

 Снасяне на яйца

Етикетът свободен значи яйца, които идват от кокошки, разполагащи с някакъв тип непрестанен достъп до намерено пространство. Това в идеалния случай обезпечава по-добро качество на живот за кокошките.

Хранителната стойност на яйцата също може да се усили, защото кокошките, които са изложени на слънчева светлина, създават яйца с доста по-високи равнища на витамин D.

- Обогатени с омега-3

Омега-3 обогатени яйца идват от кокошки, хранени с диета, обогатена със здрави омега-3 мазнини. Следователно наличието на омега-3 в яйцето е доста по-високо от естественото.

Омега-3 обогатени яйца обезпечават различен източник на омега-3 мазнини, които обичайно са доста лимитирани в храната на хората. Изборът на омега-3 обогатени яйца може да предложи някои изгоди за здравето;

- Домашни или местни

Яйцата, които идват от домашни кокошки или закупени непосредствено от дребни, локални фермери, евентуално ще бъдат най-пресните и нормално идват от кокошки, които живеят в по-естествена среда с доста достъп до слънчева светлина.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР