Младо семейство предпочете малко селце със стотина жители пред големия

...
Младо семейство предпочете малко селце със стотина жители пред големия
Коментари Харесай

Бъдеще за едно северозападно село: Защо програмист и педагог се завръщат в с. Ослен Криводол?

Младо семейство избра малко селце със стотина поданици пред огромния град. Техните задачи са три – любовта, доброволчеството и възраждането на локалната общественост.

Снимка: bTV

Политолог по обучение и програмист по специалност Кирил Начев взема решение да се върне при корените, в селото на дядо си – Ослен Криводол, на 107 км северно от София.

„ Гъстотата, мръсният въздух и други такива темпове не ми подхождаха на мен и търсех нещо по-спокойно. Тогава пристигнах и си споделих: тук ще върша нещо, тук ще пребивавам, само че бях сам и си споделих, в случай че пристигна в този момент сам, ще си остана подобен, и се върнах за малко до София. Там се запознахме с Невена “, сподели политологът и програмист Кирил Начев.

Снимка: bTV

Невена е възпитател по специалност. И към този момент с адресна регистрация в Ослен Криводол. 

„ Това, което ни завърна насам, е безспорната ясна визия, че сигурно едно пълноценно бъдеще, може да има тук-там покрай природата, в дребни устойчиви общности. Половин година сме тук, само че към този момент постигнахме доста. Организирахме достоверен фестивал, който свързва локалните с младите. Организирахме серия от доброволчески акции, почистихме сполучливо 8 извора, започнахме уроци по добродетели в локалното читалище “, споделя Невена Йовчева.

Сред идеите им тази година е да се включат в акцията за сигурност на придвижването

В закритото локално учебно заведение, което занапред доброволци ще възвръщат, неотдавна организирали невъобразим концерт.

„ Направихме концерт с арфа за първи път в изоставено учебно заведение, което беше с американски реализатор. Усилията, които ние даваме, е нужно да бъдат подкрепени на държавно равнище, а не всичко да се случва на мускули. Ние продължаваме да го вършим, само че дано да бъде двустранно “, споделя Невена.

„ Това, което виждаме като проблем в дребните обитаеми места, е тъкмо неналичието на вярно систематизиране на ресурсите в цялата страна. Има едно съществено централизиране на запаси и на културни мероприятия, което тъкмо стопира хората от това, да стигнат до селата “, счита Кирил.

Родопското мумио съдържа калций, желязо и магнезий

Двамата постоянно гласоподават, само че думите политика и политици използват рядко. Фокусират проблемите от позиция на мястото, в което живеят, и са уверени, че ще го трансформират, в случай че не благодарение на политиците, то макар тях

„ За да се трансформират нещата, това изисква доста огромна всеотдайност, каквато сме виждали в нашата история. Хора, които да се жертват за богатството на нацията, и до момента в който не застанат такива хора на ръководещи позиции, вярата ще бъде по-скоро в другите, не ръководещите, а тези, които са сякаш ръководени, които са по-будни и мислят за другите, за останалите, тъй че има вяра “, споделя Кирил.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР