Младежки хакатони, еко идеи и любопитни прототипи. Всичко това е

...
Младежки хакатони, еко идеи и любопитни прототипи. Всичко това е
Коментари Харесай

С младежката си програма за иновации WWF насърчава бъдещето на България

Младежки хакатони, еко хрумвания и любопитни прототипи. Всичко това е част от работата на природозащитната организация WWF от 2020 година насам. Panda Labs е младежката стратегия на WWF за зелени нововъведения. Тя дава опция на младежи от цялата страна да се включат в битката с едни от най-належащите екологични проблеми в заобикалящата ни среда. Програмата предизвиква възпитаници и студенти да разпрострат своя капацитет и благодарение на изявени ментори да се трансфорат в природозащитници, иноватори, инженери и бизнесмени.

С акцията си WWF споделя повече за Panda Labs.

Повече от 500 младежи са минали през Panda Labs единствено за няколко години в опит да намерят решение на наболели проблеми като тези:
Разхищението на храна – данните сочат, че 40% от храната, създадена в международен мащаб, се изхвърля;Летните жеги в градска среда – съгласно специалистите огромните градове всекидневно са с до 10-15 градуса по-горещи от заобикалящите ги региони, което заплашва живота на хората и провокира стопански щети;Ограничаването на разпространяването на микропластмаса, която откриваме във водата, която пием, и храната, която ядем.
По време на програмата участниците имат подкрепата на предходни финалисти, научни специалисти и опитни бизнесмени, които им оказват помощ да развият и показват своите хрумвания. В рамките на два дни и половина те изследват казуса от всички гледни точки: търсят неговите корени, последствията за природата и хората и метода, по който бизнесът може да помогне.

Най-добрите тимове получават опцията да прекарат една седмица, изпълнена с образования. Колкото по-оригинални, ефикасни и изпълними са те, толкоз по-голям е шансът да бъдат отричени с огромната премия – стартово финансиране от 7000 лв., за първични проби на тяхната бизнес концепция и основаване на първообраз.

Макар естеството на проблемите да наподобява доста по-мащабно от ученическите благоприятни условия, тимовете в Panda Labs не разочароват с решения. Най-интересните от тях включват:
Отбор SmartFood, които сътвориха биоразградима опаковка за яйца, направена от изхвърлени по Черноморието водорасли;Отбор КафЕко, които трансфораха наслойка от кафе в екологична опция на дървата за огрев;Отбор BioFoam, които съумяха да сформират формула за пестицид, основан напълно от натурални съставки като коприва и чесън; Отбор Амазия, които създадоха система за озеленяване на фасади в градска среда, която понижава потребността и разноските за климатизация.
Вдъхновено от Panda Labs, младежкото въображение роди още доста други софтуерни, софтуерни и артистични решения като самун от бира, електрификация на ретро коли, поправяне на пътища с модифицирана пластмаса, изстудяване на покривните пространства в градовете и така нататък

„ Предизвикателството на Panda Labs притегля възпитаници и студенти от всички краища на България: от София през Пловдив, Варна и Бургас, до по-малките, само че цялостни с гений градове като Русе, Сандански, Велинград, Кюстендил и още над 30 обитаеми места у нас. И най-важното е, че присъединяване в програмата не завършва с последната презентация и оценката на журито. Наличието на стартов капитал и мрежа от хора, подготвени да отделят от времето си, с цел да предизвикват и поддържат участниците, значи че приключението в света на предприемачеството занапред стартира “, показа Виктория Табакова, специалист „ Младежка ангажираност и юношески политики “ във WWF.

Младите хора и справедливия преход

За да подкрепи битката с климатичните промени, които оказват всекидневно въздействие върху метода ни на живот, Panda labs организира извънреден учебен срок отдаден на бъдещето на силата и развиването на въглищните региони у нас. Освен в България той се състоя  по едно и също време в още три Балкански страни – Северна Македония, Сърбия и Черна гора. Той предизвика нечуван интерес:
766 възпитаници и студенти, живеещи във въгледобивните райони на четирите страни, взеха присъединяване в поредност от образования, хакатони, мрежови събития и интернационалните срещи, в които обменяха положителни практики и споделяха опит;Те генерираха 55 хрумвания за преход от въглища към възобновими енергийни източници;150 дейни младежи бяха включени в съответни действия, свързани с правенето на политики за покровителство на локално равнище.
„ Преходът към възобновима и налична сила към този момент е в ход и визира изключително мощно въглищните райони на България. Този преход би трябвало да бъде обективен – както за служащите във въглищната промишленост, по този начин и за младежите. Те заслужават късмет за заслужен и благополучен живот, като поддържат локалната стопанска система и оказват помощ за възобновяване на вредите от въгледобива “, разяснява Апостол Дянков, началник стратегия „ Климат и сила “ във WWF.

В България програмата получи сериозна поддръжка от над 15 партньорски организации и институции, в това число и от община Перник – значим център на един от двата въгледобивни региона у нас.

Голямата задача на WWF е да спомогне за построяването на бъдеще, в което хората живеят в естетика с природата и нейните жители.

Всеки може да стане част от идеята на WWF като се включи в акцията „ Подари природа. За нашето бъдеще “. Вижте по какъв начин на. Столична община към този момент го направи.

Кампанията се осъществя с безвъзмездната медийна поддръжка на Клуб Z.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР