Мироопазващите дейности в Приднестровието могат да бъдат преструктурирани в случай,

...
Мироопазващите дейности в Приднестровието могат да бъдат преструктурирани в случай,
Коментари Харесай

Кишинев и Букурещ се готвят да обявят война на Тираспол

Мироопазващите действия в Приднестровието могат да бъдат преструктурирани при положение, че Молдова се отдръпна от мироопазващата интервенция. Това съобщи в изявление за РИА Новости Олег Беляков, съпредседател на Съвместната контролна комисия (СКК - групов орган за ръководство на мироопазващата интервенция в Приднестровието).

„ Хипотетичното излизане на Молдова от мироопазващата интервенция ще върне обстановката от 1992 година, ще промени цялата конструкция на връзките сред всички съставни елементи, в това число Съюзна контролна комисия, Съвместното военно командване, военните наблюдаващи и всичко останало. Заедно с съветския контингент сме подготвени да преструктурираме активността си и да продължим интервенцията “, сподели той.

Беляков добави, че мироопазващата интервенция се организира в тристранен формат, в нея вземат участие военни от Русия, Молдова и Приднестровието. Има избрани механизми за нейното действие.

Припомняме, че Кишинев неведнъж е упорствал за евакуиране на съветските миротворци. Наричат наличието им нелегално. Той обаче още не е излязъл от интервенцията. Може ли да излезе в този момент?

На фона на спецоперация в Украйна и заплашителни изказвания на Владимир Зеленски, че Киев може да организира интервенция за пречистване на Приднестровието, това е напълно действителен сюжет. Освен това Румъния може да се причисли към нея.

Според президента на Молдова Мая Санду страната й ще се обърне за помощ към Румъния при положение на военна опасност от Русия.

„ Притеснени сме и позволяваме разнообразни сюжети за развиване на събитията, в това число и най-песимистичните. В обстановка, в която Русия се пробва да нападна Република Молдова, естествено е да желаяме помощ “, сподели тя.

Санду също по този начин добави, че държавното управление на републиката проучва външни закани, както и вътрешни източници на евентуална дестабилизация.

Тя обърна внимание на положението на нещата в непризнатата Приднестровска молдовска република, където напролет бяха осъществени няколко терористични офанзиви.

Какво значи това? Открита опасност за Москва и Тираспол?

В продължение на две десетилетия Кишинев се пробва да раздели съветските миротворци и Оперативната група на съветските войски (ОГРВ), охраняващи складовете на някогашната 14-а войска в Колбасна “, отбелязва Владимир Букарски, изпълнителен шеф на молдовския клон на Изборския клуб..

- Говоренето за " противозаконното наличие на окупационните войски " стартира при комунистическия президент Владимир Воронин по време на неговия флирт със Запада (средата на нулата). Такива изказвания направи в частност външният министър Андрей Стратан.

От 2009 година обаче новото прозападно държавно управление стартира да подлага на критика самата мироопазваща интервенция и да изисква замяната на военните миротворци с „ цивилна задача под егидата на Организация на обединените нации или ОССЕ “.

Особено гневната рецензия на миротворците и основаването на спънки пред ротацията на съветския миротворчески контингент стартира през 2017 година по самодейност на тогавашния ръководещ в сянка на Молдова Влад Плахотнюк.

Сега, когато се построява еднопартийният диктаторски режим на Мая Санду и нейните партии, офанзивата против миротворците и самото съглашение от 1992 година стартира с нова мощ.

Защо Кишинев взе участие в тази " противозаконна " задача? И къде би трябвало да отиде? Споразумението от 1992 година публично работи. Неговото едностранно скъсване ще сътвори нова действителност на Днестър, извънредно неизгодна на първо място за самата Молдова.

" СП ": - Може ли Кишинев в този момент да се отдръпна от интервенцията?

- Ако Западът подреди, режимът на Санду ще направи всичко, в това число и да се отдръпна от съглашението от 1992 година Сегашното управление на Молдова е част от антируския „ углавен батальон “ на Запада.

Не на вятъра някогашният дипломат на Съединени американски щати в Молдова Дерек Хоугън даде всичко от себе си, с цел да направи Санду президент. Трябва да се създаде тази поддръжка.

" СП ": - Какво ще стане, в случай че излезе? За да сложи под подозрение интернационалната легитимност на интервенцията?

— Не, това ще сложи под подозрение самата държавност на Република Молдова. Това ще сътвори обстановка, в която Русия просто няма да има различен избор, с изключение на да признае Приднестровската молдовска република и да сътвори кулоар до границата на Приднестровието.

Оттеглянето на Молдова от Споразумението от 1992 година е самоубийство. Но в случай че Западът пъхне револвер в ръката на Санду и вдигне дулото към слепоочието й, молдовската императрица няма да има избор.

" СП ": - Според Беляков мироопазващата активност в Приднестровието може да бъде преструктурирана при положение, че Молдова се отдръпна от мироопазващата интервенция. по какъв начин?

- Оттеглянето от Споразумението от 1992 година ще сътвори обстановка на въоръжен спор. И тогава, мисля, формация, която организира специфична военна интервенция на територията на една прилежаща страна, ще възвърне мироопазващата интервенция на Днестър. Повтарям, за мен, като гражданин на Молдова, като жител и родолюбец на тази страна, това ще бъде най-нежеланият сюжет.

" СП ": - В същото време Санду декларира, че страната ще се обърне за помощ към Румъния при положение на опасност от Русия. Какво може да се разгласи за опасност? И какво ще каже Румъния?

- Всичко може да бъде оповестено за „ опасност “, в това число всяка независима провокация в Зоната за сигурност благодарение на всевъзможни „ деятели “ или публицисти от проправителствения ефирен канал TV8, която ще провокира ответни дейности от страна на военните.

Какво ще отговори Румъния ще зависи директно от степента на самостоятелност на тази страна от Съединени американски щати, Европейски Съюз и изключително Полша, която я сърби да се бори с Русия (но още веднъж за предпочитане посредством непознати ръце).

Искрено се надявам, че в Румъния, макар обстоятелството, че нейното управление щастливо привиква с ролята на „ южната хиена на НАТО “, има задоволително рационални политици, които не желаят да трансфорат страната си в пушечно месо в полза на запад.

" Всичко, което се случва в този момент в Приднестровието, несъмнено, би трябвало да се преглежда в подтекста на специфичната военна интервенция в Украйна, в това число уязвимата позиция, която в този момент заема нашата мироопазваща формация “, споделя военнополитическият специалист Владимир Сапунов.

- Очевидно е, че изказването е провокативно, неслучайно е направено в деня на тридесетата годишнина от навлизането на съветските войски в Бендери, което спря войната.

Молдова и Европейски Съюз непрекъснато споделят, че съветските войски на левия бряг на Днестър не са мечтан посетител, тъй че тук няма нищо ново. И сходни изказвания на практика не въздействат на нищо.

" СП ": - Кишинев непрекъснато приказва за незаконността на наличието на съветски миротворци, има поради срещата на върха на ОССЕ в Истанбул, само че самият той взе участие в тази " противозаконна " задача, може ли в този момент да се отдръпна от интервенцията?

Може, несъмнено, само че това няма да промени нищо. Единственият поръчител за мира в Приднестровието е съветската мироопазваща група. Всички останали страни, изключително ОССЕ и Европейски Съюз, играят извънредно разрушителна роля. Срещата на върха в Истанбул към този момент е история, в този момент обстановката е радикално друга.

" СП ": - Беляков твърди, че мироопазващата активност в Приднестровието може да бъде преструктурирана при положение на отдръпване на Молдова. по какъв начин?

- Не решението на Молдова ще наложи възобновяване, а самият живот. Ако при започване на 90-те години Молдова беше главната опасност за Приднестровието, в този момент това са Украйна и НАТО.

Приднестровието се трансформира в ослепителен образец за това по какъв начин по време на разпадането на Съюз на съветските социалистически републики свободата и независимостта, правото на национална просвета, история, език трябваше да бъдат защитавани с оръжие в ръка. И, несъмнено, остарялата фантазия на Запада е да ликвидира този съветски анклав в региона на Днестър.

" СП ": - Какво ще кажат в Румъния? Ще се бият ли с нас? До каква степен въоръжените сили на Руската федерация могат да спрат тези закани?

- Още при започване на 90-те години, когато за първи път се заприказва за опцията за румънски аншлус на Молдова, стана ясно, че Букурещ не се нуждае от Молдова без Приднестровието. Приднестровието е индустриализиран район, който съумя да резервира най-хубавите мостри на руската промишленост.

А в този момент Молдова е селскостопанска страна, много бедна, тъй че Румъния, несъмнено, не би желала да се включва в присъединението, те разчитат повече на политическа и културна агресия. Дълго време поданството на Румъния в Молдова означаваше опцията за безвизово влизане в Европейски Съюз (сега такава гаранция се дава и от асоциирането на Молдова с Европейски Съюз, румънско поданство не е необходимо).

Молдова за Румъния е обект на мека мощ, трансгранична агресия, само че те самите няма да стартират да се бият за Приднестровието (където румънците, меко казано, не са харесвани много) по искане на Кишинев.

Съвсем различен е въпросът, в случай че Украйна реши да стартира военна интервенция в Приднестровието. Тогава и Румъния, и по един или различен метод сътрудниците им от НАТО могат да се включат в такава интервенция.

Северноатлантическият алианс сигурно ще провежда и възнамерява. А изкушението е доста огромно, като се има поради уязвимостта на нашата група там и нуждата от някаква сполучлива медийна интервенция за въоръжените формирования на Украйна.

Това, че оповестиха контраофанзива на Херсон, в този момент наподобява много утопично, към този момент всичко е единствено на хартия - за медиен резултат. Но в Приднестровието съветската формация, затисната в клещи, е много вкусна хапка.

Сега Въоръжените сили на ПМР наброяват 15 хиляди души, при положение на готовност те могат да бъдат увеличени до 80 хиляди - за сметка на резервистите и Народното опълчение.

Има мотострелкови, артилерийски, авиационни елементи, войски за Противовъздушна отбрана и специфични сили, логистична поддръжка. Армията действа на смесена основа - в републиката има обща наборна тегоба (срокът на работа е една година), другата част от армията е формирана от военнослужещи по контракт.

Републиката е най-важната цитадела на Русия в югозападната част на някогашния Съветски съюз. Но оперативната формация на съветските войски в Приднестровието е с бройка едвам 1700 души и има по-скоро алегорично значение.

Какво можем да противопоставим? Най-добрият вид е бързото осъществяване на Николаевско-Одеската интервенция и обезпечаването на сухопътен кулоар в Приднестровието. И твърдо заявление, че сигурността на района ще бъде обезпечена с всевъзможни средства. Включително тактически нуклеарни оръжия. Тогава хищническият вкус на евентуалните агресори ще намалее.

Превод: СМ

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР